Pixel over textile – A digitális divat térhódítása

A pandémia miatt kialakult helyzet minden szektorban, így a divat világában is hatalmas változásokat hozott az elmúlt egy évben, amelyek közül az egyik legjelentősebb a digitalitás irányába való elmozdulás volt. Amíg az online street fashion már jelen van egy ideje, addig az első luxus kategóriájú „csak digitális” kollekcióra 2021-ig kellett várnunk: az Auroboros nevű márka legújabb darabjai idén januárban a Drest styling applikációján debütáltak.

A brandet Paula Sello és Alissa Aulbekova fiatal tervezők alapították 2020-ban. Az említett kollekciót egy futurista cyber utópia inspirálta, a ruhadarabok ára 60 és 475 font között mozog. Talán túlzásnak tűnhet ennyi pénzt kiadni egy olyan ruhára, amit aztán fel sem vehetünk a valóságban. Azonban ez sokat elárul arról, milyen fényes jövője lehet a digitális divatnak. Ráadásul olyan környezetbarát alapvetései vannak a hagyományos divattervezéssel és -iparral ellentétben, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül.

https://www.youtube.com/watch?v=AqtEls5gE7U

Digitális „kiszállítás”
Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az alapanyagok, illetve a késztermékek szállítása az egyik legszennyezőbb része a ruhavásárlásnak. Mivel semmilyen hivatalos szabályozás nem szól a csomagolás összetételéről, vagy az eldobható műanyag mennyiségének használatáról, ezért cégről cégre változik, hogy mekkora ökológiai lábnyoma van a szállításnak. Habár egyre több vállalat áll át a biológiailag lebomló vagy újrahasznosított csomagolásra, általánosságban mindig elenyésző a környezetbarát packaging aránya. Emellett a kiszállítást végző járművek - repülők, hajók, autók és motorok - nagy mennyiségű üvegházhatású gázt termelnek. Ez nem vonatkozik az e-ruhákra, hiszen a termékek digitális mivoltuk révén egyértelmű, hogy a megvásárlásuk után a „kiszállítás” is az online térben zajlik.

Anyaghasználat
A tervezés és kivitelezés során alapanyag felhasználásra nem kerül sor, hiszen a ruha valójában nem más, mint egy adathalmaz. Ez az aspektusa a digitális divatnak ugyancsak környezetkímélő. Az elmúlt években rengeteg megdöbbentő hír és adat látott napvilágot a fast fashion, illetve a luxus divatházak által okozott masszív környezeti károkról. Viszont a digitális „ruhagyártáshoz” a cégeknek nem kell hatalmas raktárkészletet felhalmozniuk, majd a sales időszak alatt csökkentett áron megszabadulniuk tőlük - vagy a maradékot égetéssel megsemmisíteniük -, így nem táplálják tovább a modern társadalomra jellemző mértéktelen fogyasztást, konzumerizmust.

Új lehetőségek
A designerek szabad kezet kapnak a tervezés során, elvégre nem kell alkalmazkodniuk az alapanyagok tulajdonságaihoz, viselkedéséhez, vagy a fizika törvényeihez. Ez a kötetlenség teljesen új sziluetteket eredményez, mintha a social media filtereit ruhadarabként viselnénk. Emellett a vásárlók számára is ajtók nyílhatnak meg: sokkal változatosabb gardróbot alakíthatnak ki - de ezzel nem szennyezik a környezetet -, és színesebb formát ölthet az önkifejezés ezen fajtája.

Testalkat és gender inkluzivitás
A digitális ruhatervezés kéz a kézben jár a body positive mozgalommal. Az Auroboros esetében például a vásárlás folyamatába tartozik, hogy a vevő egy jó minőségű képet küld a brandnek, amelyen később látni szeretné a ruháját. A designerpáros a fotóra - azaz a vásárlóra - szabja a terméket. A ruha összetettségétől függően a statikus verzió is elérhető, de akár egy videóra is ráilleszthetik azokat a darabokat, amelyeknek egyszerűbb a kialakítása. Sőt, a legtöbb digitális márka gendersemleges ruhákat és kiegészítőket készít.

Forrás: @kaikai_design/Instagram

Nem új keletű jelenség, hogy az online térben öltözködünk. A gamerek már a kétezres évek óta felöltöztethetik saját avatarjaikat, mégis csak az elmúlt pár évben született meg a digitális divat fogalma. Az elmúlt húsz év technológiai fejlődése szükséges volt ahhoz, hogy a valósághű ruhák az online világban is megjelenhessenek. A következő húsz év hasonlóan meghatározó lesz a virtuális divat számára.

A korábban említett előnyöket figyelembe véve sokakban felmerül a kérdés: felválthatja a digitális divat a fast fashiont? Én egyelőre csak annyit mondanék, talán. Pillanatnyilag nehéz megállapítani – a még gyerekcipőben járó digitális divatról –, hogy a későbbiekben milyen irányt vesz a története. Idővel valószínűleg a hátrányai is kiütköznek majd, viszont elkerülhetetlen – ahogy azt az elmúlt években már tapasztaltuk is – az online világ beleolvadása az életünkbe. Digitális ruhák nélkül is hatalmas figyelmet fordítunk a közösségi média profiljaink, illetve a népszerű játékok avatarjainak megjelenésére. Szinte garantálható, ha a kibővített valóság (AR) tovább fejlődik a social media applikációkon, úgy a digitális divat is egyre nagyobb teret nyer magának a mindennapjainkban.

Szerző: Menyhárt Réka
Kiemelt kép: @the_fab_ric_ant/Instagram
Forrás: UX Planet, WWD, The Guardian

Previous
Previous

Japán diáklány fétis⎢ Hogyan vált a társadalmi privilégium elleni lázadás egy szexuális fantáziává

Next
Next

ROKOYA, a kortárs népviselet generátor