A divat fiatalság fétise

Mi jut eszünkbe, ha meghalljuk a szót: divat? Valószínűleg a kifutók és a magazinok világa, amely tele gyönyörű ruhákban és tökéletes sminkben pompázó magas, vékony, fiatal, fehér bőrű lányokkal. Ez a közvélemény pedig tökéletesen tükrözi a divatszakmában tátongó űrt, a diverzitás hiányát. A 20. század óta folyik a küzdelem a kötött szépségsztenderd ellen, és a fejlődés nem elhanyagolható.

Noah Carlos és Hunter Schafer / forrás: i-D és Cosmopolitan

A Versace 2021 tavaszi-nyári bemutatóján három plus size modellt vonultatott fel – ez jelentős mérföldkő egy olyan divatház életében, amely kiemelkedő szerepet töltött be a szupermodell kultusz megalkotásában és felvirágoztatásában. Emellett a transznemű, non-binary modellek is növekvő számban jelennek meg a szakmában, például Noah Carlos, Dara Allen és Hunter Schafer, akit az Eufória című sorozatból is ismerhetünk. A fehér bőr privilégiuma is megtörni látszik, köszönhetően olyan modelleknek, mint Winnie Harlow, Slick Woods, Fernanda Ly, és Soo Joo Park. De hol vannak a 30 év feletti modellek? 

Sajnos arról  a tényről ritkán esik szó, hogy az életkor tekintetében a divatszakma továbbra is igen monokróm. Elenyésző réteg képviseli a Boomer és X generációt, ráadásul el is hanyagolják az igényeiket. Ami elég ironikus, tekintve, hogy a világ legtöbb országában „elöregedik” a társadalom, vagyis az idősebb generációk jelentik a lakosság több, mint 50 százalékát. Emellett stabil anyagi háttérrel rendelkeznek, így a legfőbb fogyasztók táborát is ők alkotják. Ennek ellenére a 18-30 éves modellekkel teli reklámok az Y és Z generációt célozzák meg, akik megtestesítik az idealizált fiatal és vékony szépséget, de anyagi biztonság hiányában gyakran nem engedhetik meg maguknak az igényeik teljes kielégítését.

A Chinatown Pretty blogot Andria Lo fotós, és Valerie Luu író indították. Vállalkozásukból könyv született, amely bemutatja San Francisco, Oakland, Los Angeles, Chicago, New York és Vancouver kínai negyedében élő időseket street-style fotókkal, szívmelengető történetekkel. A képen látható Anna Lee és Buck Chew is a könyv figyelemre méltó, stílusos alakjai / forrás: Chinatown Pretty

A médiában ábrázolt, már-már fetisizált fiatalság vonzóbb, sikeresebb és kívánatosabb. Ezzel szemben a természetes öregedés nem kívánatos, pejoratív fogalom. Ez a negatív attitűd alig változik a divat világában, amelyben elhatalmasodni látszik a félelem az elmúlástól, a halandóságtól. Nem az élet természetes körforgásának elfogadására, hanem annak meghazudtolására buzdít. Így nők milliói állnak rajtvonalhoz – a cél az örök fiatalság, amivel a szépségipar kecsegtet. A média egyértelmű üzenete: „Ki tudja jobban meghazudtolni a korát?”

A ráncok, az ősz haj és egyéb negatív attribútumok ellen hirdetett harc eredménye az ígéretes, de annál károsabb anti-aging ideológia lett, amely többek között olyan alul diagnosztizált mentális betegségekhez vezet, mint az anorexia és a depresszió. Hiszen a középkorúak igényeit mellőzve, a tervezők és a márkák százai nem hús-vér embereknek terveznek kortalan ruhát. Az egyéneknek kell magukat átformálni a kor trendjeihez és közben meg kell küzdeniük a társadalmi (elő)ítéletekkel, amelyek deszexualizálják a „nem méltóságteljesen megöregedő” nőket. Mintha a kreatív önkifejezésre csupán 30 éves korig lenne lehetőség.

Naomi Campbell 50 évesen is a Vogue visszatérő címlap sztárja / forrás: Vogue

Természetesen fel-felbukkannak 45 év feletti arcok a magazinokban és a kifutón egyaránt. Őket gondosan választják ki a számos ikon közül, akik a divatiparban, vagy más területen nagy hírnévre tettek szert. Döntően a '90-es évek híres szupermodelljei térnek vissza, úgy mint Christy Turlington a Marc Jacobs 2019-es őszi-téli bemutatóján. Michelle Obama pedig first lady-ként került a Vogue címlapjára. A nagy karriert befutó tehetséges nőket szerencsére kortól függetlenül értékeli és prezentálja a szakma, azonban 30 éves kor felett a modellszakma kevés lehetőséget tartogat azoknak, akik nem kitaposott úton járnak. Amíg például Iris Apfel világhírű lakberendező és üzletasszony 92 évesen szerződhetett le az IMG Models-nél, ami valljuk be, nem adatik meg bárkinek ebben a korban.

Iris Apfel, 99 éves influenszer, lakberendező, divatikon és modell / forrás: L'Officiel Singapore

Örömmel konstatálhatjuk, hogy a legtöbb divattervező – Vera Wang 71 évesen is virágzó márkát vezet–, stylist, fotós és sminkes korhatár nélkül aktívan kiteljesedhet a saját szakmájában, de ez a modelleknek nem adatik meg. Gyors ütemben dőltek meg a divat kőbe vésett szabályai a diverzitás nevében, de a folyamatnak koránt sincs vége. A vezető márkák és tervezőik többsége még nem ismerte fel, hogy korosztályok kirekesztése nélkül szükséges kiszolgálni az igényeket. Talán évtizedek múlva mind a ráncaink takargatása nélkül ünnepelhetjük, hogy az élet minden korszakában elfogadott a szabad önkifejezés. És remélhetőleg a szépséget nem a fiatalság privilégiumaként aposztrofálja majd a (fogyasztói) társadalom. 

Szerző: Krajnyák Petra
Forrás: Highsnobiety, The Guardian, Business Insider
Kiemelt kép: L'Officiel Singapore

Previous
Previous

Biomimicry Fantasies – az AUROBOROS divatházról

Next
Next

„Amint őszinték és sebezhetőek vagyunk, elkezdünk fejlődni” – OHNODY-val beszélgettünk