„Minden termékkel az a célom, hogy önbizalommal ruházza fel a viselőjét” – Molnár Nini interjú

A legtöbb ember számára Molnár Nini neve valószínűleg az egyik kereskedelmi televíziós csatorna miatt csenghet ismerősen. Viszont ha valaki jártas a magyar divatiparban, az jól tudja, hogy Nini hosszú évek óta egy sikeres márkát vezet, amely a megfizethető luxust képviseli. A NINI történte 2015-ben, egyetlen táskával indult, majd ezt követően a brand kínálata fokozatosan tovább bővült – a különböző táskamodellek mellett ma már kiegészítők, basic ruhadarabok és fürdőruhák is megtalálhatók a választékában. Az alapítóval a brand hitvallásáról, az új kollekcióról és a fenntarthatóságról is beszélgettünk.

Mindig arra vágytál, hogy saját divatmárkát alapíts vagy csak később született meg a NINI ötlete?
A divat világa mindig közel állt a szívemhez, érdekelt a szakma, de amikor a pályaválasztásra került a sor, Business Management képzés mellett döntöttem, majd a International Marketing szakon végeztem el a mesterképzést. Eléggé klisének találtam, hogy lányként, modellkarrierrel a hátam mögött divattervezést tanuljak. Az egyetemi évek alatt tudtam, hogy egy saját vállalkozást szeretnék indítani, mert édesapámat – aki az egyik nagy példaképem – mindig elképesztő vállalkozó szellem jellemezte. Az egyetemi évek alatt még álmomban sem gondoltam volna, hogy éppen egy divatmárkát alapítok majd, de a képzés befejezése után mégis ezt diktálta a szívem.

Miért pont a táska mellett döntöttél, amikor az első termék megtervezésére került sor?
Az egyik oka, hogy már gyerekkoromban jellemző volt rám, hogy nagy táskákkal a kezemben rohangálok. Indokolatlanul fiatalon táskamániássá váltam. (nevet) A másik indok, hogy sosem az öltözködési stílusomat sosem tartottam kiemelkedőnek, de kiegészítők segítségével mindig extrává, egyedivé és izgalmasabbá tudtam tenni a megjelenésemet. Csak egy-egy apró kiegészítőről beszélünk, az outfit mégis egy teljesen más hangulatot áraszt velük. 

Forrás: @ninimolnarofficial / Instagram

Pontosan hogyan kell elképzelnünk a márkaalapítás folyamatát?
Lecsendesültem, visszavonultam és átgondoltam, mit szeretnék kezdeni az életemmel. Sok időt töltöttem a szüleimmel a Balaton-parton, ott tervezgettem, rajzolgattam és kitaláltam a márka koncepcióját. Először csak egy termékben gondolkodtam és utólag nagyon örülök neki, hogy nem több kiegészítőre koncentráltam, hanem minden energiámat a Pombag tökéletesítésébe fektettem, ami több színben is elkészült. Nem lehet azt mondani, hogy ez egy nagy kockázatvállalás, egy hatalmas befektetés volt, mert elég költséghatékony megoldást választottam. Néhány prototípus után megszületett a végső verzió és az erről készült képeket megosztottam az Instagram oldalamon. Akkor még nem volt sok követőm, de így is szép számban érdeklődtek iránta. Először csak a barátaim között, majd szélesebb körben is népszerűvé vált. Abszolút lépcsőzetesen építettem fel a márkát.

Hogyan jellemeznéd a NINI-t és honnan merítesz inspirációt a tervezés során?
Tervezés közben általában a saját életemből inspirálódom, ezért az én ízlésvilágom jelenik meg a termékeken. Érdemes tudni rólam, hogy hamisítatlan nyári gyerek vagyok, nagyon szeretek utazni – ebből fakadt a fürdőruha kollekció ötlete. A biker short, illetve a basic ruhadarabok azt tükrözik, hogy energikus a személyiségem, aktívan élek és szeretek sportolni. Illetve bevallom, néha nincs időm arra, hogy egy pazar outfitet összeállítsak és ilyenkor inkább csak egyszerű ruhadarabokat kombinálok. Azonban minden termékkel az a célom, hogy önbizalommal ruházza fel a viselőjét. Saját tapasztalatból mondom, hogy ebből a szempontból egy jól megválasztott kiegészítő csodákra képes. Ezért a NINI kínálata olyan darabokból áll, amelyek klasszikusak, de valami extra is megtalálható bennük. Mindig az lebeg a szemem előtt, mi az, amivel kitűnhetnek a tömegből és magabiztosan sétálhatnak az utcán. 

Forrás: @ninimolnarofficial / Instagram

Két évvel ezelőtt mutattad be az első fürdőruhákat, de az aktuális kollekció egy szempontból igazán páratlan: 100 százalékban újrahasznosított alapanyagból készültek. Mit kell még tudnunk ezekről a darabokról?
Az új fürdőruha kollekció a milánói divathéten bemutatott „Hungarian Love” táska kollekcióval együtt készült. A névválasztás nem véletlen – sokáig Londonban éltem, 3 évvel ezelőtt költöztem haza, de csak a járványhelyzet alatt éreztem azt, hogy újra itthon vagyok. A Covid időszak alatt a lelkem is hazatalált. Ez a felemelő állapot inspirálta a kollekciót, valamint a nevét is. Újra felfedeztem olyan tevékenységeket, színeket, természeti kincseket, amelyek mindennél jobban szeretek Magyarországban és ide kapcsolnak. Természetesen ezt jelképezik a kollekció színei, printjei is, amelyeket Istvánffy Emma készített az általam kiválasztott őshonos virágfajokból.

https://www.youtube.com/watch?v=cl2XmE-pvzY

Miért döntöttél úgy, hogy a fenntarthatóság ezúttal kiemelt szerepet kap a kollekcióban?
Relatíve újdonság, mert arra még nem volt példa, hogy 100 százalékban újrahasznosított anyagból készült kollekciót dobtam volna a piacra. Viszont a márka életében a fenntarthatóság nem új keletű. Mindig arra törekedtem, hogy a lehető kevesebb környezeti kár keletkezzen a gyártás során. Próbálom fenntartható módon készíteni a termékeket – lokálisan oldjuk meg az előállítást, a táska manufaktúra például 20 percre található a fővárostól. A fennmaradt alapanyagokból kisebb kiegészítőket, például kulcstartókat, pénztárcákat készítünk, hogy ezzel is csökkentsük a hulladék mennyiségét. Illetve arra is nagy hangsúlyt fektetek, hogy a design időtálló legyen. Ne a fast fashion trendeket kövesse, ne néhány hónapra szóljon, hanem évek múlva is divatosnak számítson. Azonban erre eddig a marketingben nem fektettem sok hangsúlyt, nem ezt kommunikáltam, mert szerintem a fenntartható divat egy megfoghatatlan fogalom. Nehéz meghatározni, átlátni, hogy mikor környezetbarát egy brand és ezt sokan ki is használják. Én elítélem a greenwashingot, az ezzel járó üres ígéreteket. Ne érts félre, nem szeretném azt az érzetet kelteni, hogy én ettől bárkitől is jobb lennék. Nálam ezek alapvető értékek és úgy gondolom, erre mindenkinek oda kellene figyelnie. 

Forrás: @ninimolnarofficial / Instagram

A legújabb fürdőruha kollekcióban azért emelem ki, mert szerintem ebben az esetben valóban megfogható a fenntarthatóság fogalma. Hiszen újrahasznosított halászhálókból, műanyag palackokból készített alapanyagot használtunk fel. Úgy gondoltam, hogy ennek története és értéke is van, amit érdemes elmesélnem a vásárlóknak. 

A fürdőruha kollekcióval is hasonló a célod, mint a táskákkal? A vásárlók önértékelésének javítása, a magabiztosságuk növelése prioritást élvezett a tervezés során?
Pontosan. Kifejezetten ezért két eltérő stílus képviselteti magát a kollekcióban – a basic vonal olyan alapdarabokat tartalmaz, amelyek komfortosak, mindenki számára ismerősek és nem lehet mellényúlni velük. Ha egy nő ezeket viseli, akkor biztonságban érzi magát és ettől az önbizalma is megnő. Viszont vannak extrább, szexi fazonok, amelyekre merészebb színek vagy különleges részletek jellemzők. Ezeknél a magabiztosság a szexualitásból, a nőiességből eredhet. Így választottam ketté ezt a kollekciót, hogy biztosan mindenki megtalálhassa azt a darabot, amelyben önmaga lehet.

Previous
Previous

Milyen szerepe lehet a divatiparnak a pandémiát követő időszakban, az új „harsogó húszas években”?

Next
Next

Lockdown Editorial⎢TERIKE EDITORIAL