Milyen szerepe lehet a divatiparnak a pandémiát követő időszakban, az új „harsogó húszas években”?

Amíg néhányunk továbbra is beburkolózna, és ruháival próbálna elbújni a világjárvány elől, mások aggodalmaikat és ruháikat levetkőzve lépnek az utcára 2021-ben. Ez a kettőség jelenik meg az idei őszi-téli kollekciókban is, tükrözve a közéletbeli megosztottságot a járványt követő időszakban.

A különböző vakcinák megjelenésével végre ismét itt a remény, hogy életünk lassan visszatérjen a normális kerékvágásba. Habár egyesek továbbra is szkeptikusan állnak az oltásokhoz, mások alig várják, hogy neki induljanak a városnak és kiélvezzék újdonsült szabadságukat. Ez a kettőség felveti a kérdést, ha egyszer valóban véget ér a világjárvány, milyen időszakra számíthatunk? 100 évvel ezelőtt nagyon hasonló helyzetben találták magukat az emberek, amikor az új évtized küszöbén, az első világháború gyászidőszakát követően többszörös erővel visszanyerték életerejüket és belevetették magukat a kulturális életbe. A harsogó húszas évekről a gazdasági és társadalmi fellendülés időszakaként emlékezünk meg a történelemben, amely a nyugati országokban művészeti és kulturális dinamizmust hozott magával. 

A pandémia okozta bizonytalan, ismeretlen időszakban a közéletünk fel lett forgatva. Azonban – ha a történelem megismétlődéséből indulunk ki – 2021 őszétől egy őrületes gazdasági boomra kell felkészülnünk, amely a fogyasztói társadalom visszatérését és az egekbe emelkedő keresletet jelentheti. A világjárványt követő periódusban a divatnak kulcsszerep juthat, tekintve, hogy az önkifejezés egyik egyetemes eszköze, amellyel bárki élhet. Hiszen az egyéni öltözködés egyfajta tükör, amelybe ha mások belenéznek, szemben találják magukat személyiségünk egy töredékével. Ez teszi lehetővé, hogy az emberek ruháikon keresztül fejezzék ki érzéseiket az aktuális társadalmi kontextusban. Egy ilyen évvel a hátunk mögött, amint kilépünk az utcára, akkor szabadságot, eufóriát és kalandot keresünk majd – és ezt sokan öltözetükkel is ki akarják fejezni.

Képek forrása: @ludovicdesaintsernin / Instagram

Ludovic de Saint Sernin őszi-téli férfi kollekciója azokat igyekszik megszólítani, akik a korlátozások mellett ruháiktól is megválnának. „A fiatalok dühöngő frusztrációja – amelyet a világjárvány okozott – benzinként lobbantja fel a szex-pozitív divat tüzét” – írja Sarah Mower a Vogue Runway oldalán. „A közösségi média platformok segítségével ezek a borzasztó idők még vonzóbbá tették de Saint Sernin erotikusan kihívó kollekcióit.”

Hónapokat töltöttünk otthonunk falai között, most itt az ideje a kitörésnek – ezzel a designer is tisztában volt és a kollekció készítése közben arra törekedett, hogy megvalósítsa a kiszabaduló fiatalok vágyait. A tervező feltűnő kollekciójával kielégíti a közönségét, akik figyelemfelkeltő szettjeikkel mutatnák meg a közéletnek: „ismét szabadok vagyunk!”.

Az aktuális politikai helyzet nem csak a kreatív oldalát befolyásolja a divatszakmának, hanem az értékesítési modellre, a fogyasztói szokásokra is hatást gyakorol. A nagykereskedelem háttérbe szorulásának köszönhetően felpörögtek a közösségi média felületek „Swipe-up” értékesítései. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a legnagyobb divatházak vásárlói egyedi darabokhoz jussanak, még akkor is, ha több hónapba telik az elkészítésük. „Nagyon vicces: kifejlesztettük ezt az exkluzív ügyfélkört, amely nagyrészt fiatal ausztrál és mexikói férfiakból áll. Ők olyanok, mint a saját „couture-klienseim”, akik értékelik a munkát, amit minden egyes darabba belefektetek” – mondta de Saint Sernin.

Képek forrása: @ludovicdesaintsernin / Instagram

Teljesen más oldalról közelítette meg a post-COVID időszakot Dries Van Noten. A belga designer egy táncos divatfilm segítségével prezentálta 2021-es őszi-téli ready-to-wear kollekcióját, amely egy antwerpeni stúdióban forgattak. A járványra való tekintettel a tradicionális divatbemutatót mellőzte, de a rövidfilmmel sikerült elkápráztatnia a közönségét. „Érződik a videóban a művészekben felgyülemlett frusztráció, hogy ismét a színpadon táncolhassanak” – mondta Van Noten. A kisfilmben látható táncosok eltúlzott mozdulatai tökéletesen átadják a fájdalom, a tanácstalanság és a bezártság érzetét, amellyel mindegyikünk azonosulni tud. A kitekert, görnyedő, elnyomott mozdulatok például az elmúlt év társadalmi viszonyait és nehézségeit szimbolizálják. Azok a felvételek, amelyeken a táncosok nyújtózkodnak, a reményét ábrázolják.

https://www.youtube.com/watch?v=3WUDjdGG86s

Maga a kollekció tökéletes ötvözete a viselőt körülölelő maszkulin sziluetteknek, mint az oversized blézerek és tweednadrágok kombinációja, és a szabadságot jelképező csillogó virágmotívummal díszített daraboknak, amelyek épp csak előtűnnek az azokat eltakaró ruhák alól. A felsők ujját fényűző tollak díszítik, amíg az előbukkanó garbók bíborszínű bársony anyaga egyfajta luxus érzést kelt a nézőben. Kollekciójával Van Noten nem csak a koronavírus-járványra reflektál, hanem álláspontot foglal napjaink irreális szépségideáljai ellen is. Ahelyett, hogy konvencionális modellekkel mutatta volna be ruháit, a megszokott típustól eltérő táncosokat választott a kisfilmbe. Ezzel követi azoknak a tervezőknek a példáját, akik igyekszenek inkluzívabb megoldást találni a kollekció bemutatására, hogy minél többen azonosulhassanak a darabokkal.

Képek forrása: @driesvannoten / Instagram

Az angol-török Bora Aksu divatház 2021-es tavaszi-nyári kollekciója a már említett „roaring twenties” korszak köré épült, amelyet három részre osztottak. Az első szekciót a világháborút követő 1918-as influenzajárvány inspirálta: a modellek előkelő ápolónőkként léptek ki a kifutóra, pompás fehér mini ruhákhoz blézereket párosítottak. Ezt követte az Aksu által gyászidőszaknak nevezett blokk, amelynek melankolikus, mégis reményteli hangulatát hűvös pasztell színekkel teremtette meg. Elsősorban a babakék színt használta fel és arra törekedett, hogy ezek a ruhák az újjászületést jelképezzék.

https://www.youtube.com/watch?v=T-vpJKAz2ts

A bemutató utolsó szakaszában visszatérnek a melegebb színek, amely a járványt követő időszakra utal. A rózsaszín, valamint a fodrok és csipke extenzív használata egyértelműen a „Roaring Twenties” évtizedre jellemző pompára, fényűzésre emlékeztet. Azonban ez nem csupán egyfajta visszautalás a múltra, hanem annál inkább egy jövendölés az elkövetkező évekre. Az egész kollekció felépítése megegyezik a lassan másfél éve tartó világjárvány ívével: az első blokk a pandémia kitörését, a második a már reményteli gyászidőszakot jelképezi, amíg a harmadik egyfajta jóslat a ránk váró kiszabadulást követő kreatív extázisra.

Szerző: Teszler Panni
Kiemelt kép forrása: @bora_aksu/Instagram

Previous
Previous

Az első metaverse kollekciók

Next
Next

„Minden termékkel az a célom, hogy önbizalommal ruházza fel a viselőjét” – Molnár Nini interjú