Sziget Fesztivál 2022 – kulturális programajánló

2020-ban a koronavírus-világjárvány miatt – sok más zenei rendezvényhez hasonlóan – a Sziget Fesztivál is elmaradt, de tavaly augusztusban hivatalosan is bejelentették, hogy a hosszú kényszerszünet után idén újra visszatér az esemény. Habár a legtöbb embert valószínűleg a toplistás slágereket gyártó, valamint a nemzetközi és hazai underground zenei színterek izgalmas világában ismert előadók vonzzák; a Sziget kulturális programjai is említésre méltóak. Íme, néhány személyes kedvencünk, amelyet vétek lenne kihagyni.

Nagy Utcaszínház az AMC támogatásával
A látogatók legnagyobb örömére, az elmúlt évekhez hasonlóan a Sziget idén is elhoz egy nagyszabású utcaszínház előadást az Óbudai-szigetre. A Nagy Utcaszínház idei fellépője a Sacude társulat lesz, akik egyenes Barcelonából érkeznek, hogy – az utolsó nagyszínpados fellépést követően – minden este bemutassák Euforia című előadásukat. A darab egy olyan különleges világba repíti a nézőket, ahol a légtornászok különleges mozdulataihoz elektronikus zene és fényshow társul, hogy még szabadabban szárnyalhasson a fantáziánk.

Sátor Határok Nélkül
A Sátor Határok Nélkül programhelyszín 2016 óta van jelen a Sziget Fesztiválon és napjaink történései sajnos azt bizonyítják, hogy a helyszín témája ugyanannyira aktuális, mint fél évtizeddel ezelőtt. A program idén is számos hazai és nemzetközi civil szervezet közreműködésével valósul meg. Ez az összefogás is azt a célt szolgálja, hogy rámutasson, mennyire színes, változatos és sokrétű a világ, illetve hányféle olvasata lehet egyazon történetnek. A helyszín programjai a migráció, az interkulturalitás, az emberi jogok és a kulturális sokszínűség kérdését járják körül.

A Sátor Határok Nélkül főbb partnerei és művészei: Nemzeti Bevándorlástörténeti Múzeum (Párizs), Causa Creations (Ausztria), Danniel Toya szobrászművész (Kongói Demokratikus Köztársaság), UNHCR Magyarország, Menedék Migránsokat Segítő Egyesület, a budapesti Koreai Kulturális Központ, UNICEF Magyarország, Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál.

ArtZone
Viszonylagos csendből az interaktív alkotásba – erről szól idén az ArtZone. A látogatókat minden fesztiválnapon 12 órától egészen 20 óráig várják ingyenes workshopokkal, interaktív installációkkal és olyan közreműködőkkel, mint Hargitai Tibor képzőművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói, a Start Galéria művészei, KURSZÁN kollázsműhelye, Péli Barna szobrászművész, a Kisképző diákjai, Parázs Bianka művész, a Café Analog fotográfusai, a Malom Projekt csapata, a Magyar Nemzeti Galéria, a Kortárs Építészeti Központ.

Az ArtZone csapata idén is igyekszik közelebb hozni a látogatókhoz a művészetet, a fenntarthatóságot és a kultúrát – ezekből táplálkozva az alkotás – valamint ennek öröme – segít megválaszolni olyan társadalmi kérdéseket, mint az egyenjogúság vagy a világot lázban tartó klímakatasztrófa.

Cirque du Sziget
Idén a Cirque du Sziget a megszokott helyén, még több és színesebb programmal vár minden érdeklődőt. Az 1000 férőhelyes cirkuszi sátorban és a külső szabadtéri helyszíneken kora délutántól egészen késő éjszakáig folyamatosan váltják egymást az izgalmasabbnál izgalmasabb produkciók. A sátorban 5 társulat előadása lesz látható, többek között a francia Cirque La Compagnie L’avis Bidon című előadását is megtekinthetjük, valamint a kanadai Barcode Circus Company is fellép a Sweat & Ink címet viselő produkcióval, amely az emlékezés és a kapcsolatok témakörét járja körbe akrobatikus metaforákon keresztül.

A Sziget és a Cirkusziskolák Nemzetközi Szövetsége (FEDEC) közötti együttműködésének köszönhetően 3 cirkusziskola növendékei is fellépnek a fesztiválon. A guineai Amoukanama Circus FAcímű produkciója hat napon keresztül a külső színpadon lesz látható. A társulat előadása a Szigetről egyenesen az American Got Talents középdöntőjére utazik, hiszen itt is kivívták a zsűri, illetve a közönség elismerését. És természetesen a Baross Imre Artistaképző sem maradhat ki a programból: a Szentivánéji álmodók című előadásuk – kifejezetten a Szigetre készített – adaptációjával színesítik a programot.

https://www.instagram.com/p/Cday2HXKA7a/

Theatre-and-Dance Field a Fidelio támogatásával
A szervezők a színház és tánc iránt érdeklődő közönségre is gondoltak: a megszokott helyen (a domb lábánál), de egy megújult helyszínen várják őket, ahol két külső szabadtéri színpadon futó produkciók és helyspecifikus előadások váltják egymást, valamint több interaktív installációt is megtekinthetnek. A programsorozat a nemzetközi társulatok mellett a hazai művészekre is fókuszál, a nagy hírnévnek örvendő táncosok mellett pedig feltörekvő tehetségek is színpadra lépnek majd.

A magyar fellépők között például Mészáros Máté és társulata neve is szerepel, akik – azonkívül, hogy bemutatják A távolság mechanikája című darabjukat – minden nap egy interaktív séta keretében közös mozgásra és alkotásra invitálnak mindenkit. Ismét jelen lesz a Sleeping Beauty Project által létrehozott Dream Experiment című installáció. Márkus Sándor bábművész pedig interaktív bábinstallációval készül, amely a két év kényszerű bezártság és a fizikai érintkezés lehetőségeinek beszűkülése után a Sziget fesztiválon debütál és fejezi ki az érintés újbóli lehetősége miatti eufóriánkat.

Ebben az évben két spanyol társulat hoz olyan helyspecifikus előadást, amely sokak érdeklődését felkeltheti. A barcelonai Insectotropics a The Legend of Burning Man című előadása Mohammed Bouazizi, egy tunéziai férfi történetén alapul, aki az Arab Tavasz forradalmának szikrája volt. A másik spanyol alkotó Angel Durán a Papillon (Pillangó) című látványos táncszólójával érkezik, amelyet az azonos című film ihletett és a menekülésről és a szabadságról szól.

SZECESSZIÓS DETOX az Iparművészeti Múzeummal
A budapesti Ráth György-villa szecessziós kiállításainak pazar műtárgyaival ismerkedhetnek meg azok, akik az éjszakai pörgés után nyugalomra és feltöltődésre vágynak. Az Iparművészeti Múzeum helyszínén, a fesztivál minden délutánján múlt századi atmoszférába csöppenhetünk, amely Bécs, Párizs, London és természetesen Pest századforduló stílusát is megidézi.

Magyar előadók, akiknek a koncertjén biztosan ott leszünk

Természetesen a Sziget Fesztivál nem lenne teljes a zenei élmények nélkül, így Emma, Valentin és Cinti is kiemelt egy-egy magyar előadót, akinek érdemes ellátogatni a koncertjére.

Дeva zenéját elképesztően különlegesnek és inspirálónak tartom – többek között ez az oka annak is, hogy a diplomakollekciómat is a Csillag című albuma ihlette. Nemrég személyesen is ellátogattam egy koncertjére, ahol hihetetlen élményben volt részem. Dorina hangja élőben is csodálatos, de talán a hangulat miatt ajánlom leginkább a koncertjét. Mert az semmihez sem hasonlítható. – Emma

A dal, amit a legjobban várunk: Witchcraft

https://www.youtube.com/watch?v=P70feiZAOPI

Hegyi Dóri, vagyis OHNODY dalain jól érződik, hogy életében, így munkásságában is rendkívül fontos a zene és a vizuális világ közötti dinamikus kölcsönhatás. Számomra azonban a dalszövegek jelentik azt a pluszt, amely kiemeli őt a magyar zenei szcéna közegéből. Nem számít, milyen a hangulatom, hiszen mindig találok olyan számot a repertoárjában, amire a lelkemnek éppen szüksége van. – Cinti

A dal, amit a legjobban várunk: Sietünk meghalni

https://www.youtube.com/watch?v=KOq95XL-r0U

Solére, azaz Szigeti Zsófi többek között azért foglal el fontos helyet a szívemben, mert szólókarrierjét a kezdetek óta követem. Ebben az is szerepet játszik, hogy első videóklippjében, a KÖZTÜNK LILIOMBAN a BA diplomakollekcióm egyik darabja is szerepel. Azóta szinte minden koncertjén ott voltam: tavaly a PONTOON színpadán előadott egy (még kiadatlan) dalt, amely azóta hetente többször eszembe jut. Én biztosan ott leszek az első sorokban, gyertek ti is. Ott tali! – Valentin

A dal, amit a legjobban várunk: KÖZTÜNK LILIOM

https://www.youtube.com/watch?v=g3YJyUJR1FQ

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a Sziget szervezői – a The Island of Freedom szlogenhez hűen – az ukrán háborús helyzetre is reagáltak. Ezzel kapcsolatban Kádár Tamás, a Sziget főszervezője leszögezte, hogy a fesztivál a maga eszközeivel mindig a béke pártján áll és elítéli az orosz háborús agressziót. „Minden embernek és nemzetnek joga van megvédeni a szabadságát, a Sziget pedig a története során mindig kiállt a békéért és a szabadságért.” A szervező iroda ezért részt vett egy ukrán kezdeményezésre létrejött, 20 európai ország összefogásával megvalósult Nemzetközi Jótékonysági Koncert-Maraton, a #StopWar lebonyolításában. Valamint a fesztivál ideje alatt a Music Saves Ukraine kampányhoz is csatlakoznak.

Previous
Previous

Ismét gyászol a divatvilág – meghalt Issey Miyake

Next
Next

SECONDLAND / THE RENOVATION kollekció