Ismét gyászol a divatvilág – meghalt Issey Miyake

Augusztus 5-én májrákban elhunyt a 84 éves világhírű japán tervező. A popkultúrába magát a Steve Jobs védjegyeként ismert fekete garbóval írta be, ám ennél sokkal gazdagabb életművet hagyott hátra az utókornak.

Issey Miyake (nevének eredeti japán formája: Miyake Issei) 1938-ban született Hiroshimában, ahol később túlélte a „Little Boy” bevetését, de édesanyját három évvel később elveszítette. A művészi pályáról álmodozó Miyake végül a tánc helyett a divatot választotta és a tokiói Tama Művészeti Egyetemen diplomázott le, majd Párizsban Guy Laroche és Hubert de Givenchy mellett szerzett szakmai tapasztalatot.

Forrás: Vogue

A '70-es években Párizsban debütált a Miyake Studioval, hatalmas sikert aratott. Majd létrehozta saját márkáját PLEATS PLEASE néven, mely az ichimai no nuno, vagyis egy darab anyag koncepción alapult. Művészetét meghatározták a pliszírozott, hővel manipulált anyagok, melyek a tradicionális japán ruhák, a kimono újragondolásában is visszaköszöntek. Az innovatív textíliákkal, 3D-s ruháival, és a női testet reprezentáló műanyag fűzőjével tagadhatatlanul beírta magát a divattörténelembe.

Szerző: Krajnyák Petra

Kiemelt kép forrása: BBC

Previous
Previous

Női bábok ruhában – Teherán, New York, London, Milánó, Párizs edition

Next
Next

Sziget Fesztivál 2022 – kulturális programajánló