Leáldozóban a divatbemutatók kora? Next level digitális prezentációk

Ahogy azt már különféle nézőpontokból körüljártuk néhány korábbi cikkünkben, a pandémia alatt kialakult helyzet a divatirpart sem hagyja változatlanul. Az idei rendhagyó párizsi divathéten a divatházak egy része ragaszkodott a hagyományos, személyes divatbemutatóhoz, azonban sokan az online térben prezentálták kollekciójukat. Néhány esetben a végeredmény egy szokásos runway show-nál is kiemelkedőbbre sikeredett. Az erős narratívák és a kreatívipar különböző területeivel való szoros együttműködés már-már valódi műalkotások megszületéséhez járult hozzá, ezúttal a film médiumában manifesztálódva. Valamennyi kisfilm jóval túlmutat a viseletek szimpla bemutatásán, a storytelling új szintre emelése és a találékony filmes elemek új trendet teremthetnek, amely a jelenlegi körülmények nélkül nem valósulhatott volna meg.

A Maison Margiela S.W.A.L.K. II. című kisfilmje komplex módon tárja elénk a tangó inspirálta SS21 kollekciót. Nick Knight egy informatív dokumentumfilmbe ágyazott érzéki thrillert rendezett, ahol az egyik narratívában John Gallaino videochaten mesél a személyes élményei alapján megalkotott koncepcióról és a tervezési folyamatról. Közben a film abba is bepillantást enged, hogyan járulnak hozzá a modellek kreatív folyamatokhoz. Ezeket a képsorokat egy fiktív elbeszélés formájában folyamatosan megszakítja a másik szál, ahol érzéki táncjelenetek sora vezet a történet tetőpontja felé. A beékelt képsorokon a performanszok közben válik láthatóvá a ruhák anyaga, textúrája, mintája, ami a narrátor akcentusával, a történettel, a zenével és a képi világgal együtt katartikus élményt nyújt.

https://www.youtube.com/watch?v=3bGmpHubaHo

Thebe Magugu-t az apartheid éra idején tevékenykedő Olivia Forsyth és más női kémek történetei inspirálták. A COUNTER INTELLIGENCE Jonathan Ancer Betrayal: The Secret Lives of Apartheid Spies című könyvéből narrál kivonatokat, miközben a plánok és a vizualitás egyértelműen a CCTV képi világára emlékeztetnek. A tervező így helyez minket, a nézőket a megfigyelő szerepbe. A kollekció távolságot tart a popkultúra által ábrázolt tipikusan titkosügynök viseletektől: a viharkabátok és sötét napszemüvegek helyett szinte autentikus referenciákat láthatunk. A távolról pöttyösnek ható anyagokon valójában Forsyth ujjlenyomatai találhatók, egy szöveges mintájú fehér ingen pedig egy kémnő hivatalos nyilatkozatának szerkesztett változata kapott helyet. A kollekcióban megjelennek Magugu első menswear darabjai, amelyek között egy poligráf teszt printjével ellátott parka is helyet kapott. „It’s not just about the clothes; it’s that you can gain something valuable while interacting with the product.” - mondta a dél-afrikai tervező, aki a mélyreható narratívával és a vonzó digitális reprezentáció egészével nálam az első helyen szerepel.

https://www.youtube.com/watch?v=h_U_aMNOGhM

A Mugler által bemutatott kisfilm figyelemre méltó egyveleget képez a divatfilm és videóklipp között, amit egy 3D-scannelt szupermodell digitális avatárjának jelenetei alkalmanként megszakítanak. A VHS bevágásokkal tarkított látványos kompozíciók és akciódús képek egyik fő fókusza kétségtelenül a diverzitás. Az erős karakterek kivétel nélkül magabiztosan viselik a márka drámai vonalvezetésű darabjait.

https://www.youtube.com/watch?v=6d8363wCXV0&feature=emb_title

 A Balenciaga szintén videóklippben vonultatta fel a nagyrészt uniszex, fenntartható vagy upcycled darabjait. A korábban említett divatházaknál talán kevesebb gondolatisággal, azonban egyszerű, de nagyszerű módon debütált a kollekció. A Corey Hart editre siető modellek éjszaka, napszemüvegben próbálják megtalálni a kiutat a pandémia alatt kialakult helyzetből a párizsi utcákon.  

https://www.youtube.com/watch?v=tu1D0Pichng

Elmondhatjuk, hogy zseniális digitális prezentációk jöttek létre, amelyek új szintre emelik divatfilm fogalmát. Ezek az alkotások ugyanis jóval többet nyújtanak a kollekciók bemutatásánál. A komplexebb végeredmény képes olyan fogyasztókat is elérni, akik eddig nem, vagy kevésbé kísérték figyelemmel a divatházak mindennapjait. Egyszerre lenyűgöző és félelmetes a történetmesélés ereje. 

Végül azt is fontosnak tartom újra megjegyezni, hogy a divathetek felépítését éppen időszerű újragondolni. A lokális és globális környezetre gyakorolt hatásuk jelentős, így ha már a felsorakoztatott tervezők nagy része elindult a fenntarthatóság felé vezető úton, miért ne eshetnének át a divathetek is egy hasonló reformáción. Ennek fényében plusz pontot érdemelnek azok a márkák, akik ezúttal a digitális térben maradtak.

Szerző: Kádi Vivien

Nyitókép forrása: THEBE MAGUGU SS21 - "COUNTER INTELLIGENCE" részlet

Previous
Previous

4 designer - 4 életrajzi könyv, amit egyszer mindenkinek érdemes elolvasnia

Next
Next

Meg tud-e változ(tat)ni a fast fashion?