4 designer - 4 életrajzi könyv, amit egyszer mindenkinek érdemes elolvasnia

A tavaszi karantén volt a főpróba, most teljes káosz van. Tehetünk úgy, mintha semmi sem történne, de ez tavasszal sem volt túl jó stratégia. Nem könnyű szembenézni a mindennapokkal, de nekem sokat segít, ha valamit olvashatok. Ilyenkor egy másik világot, vagy egy másik embert ismerek meg, ami kiszakít – hacsak egy rövid időre is – ebből a komor valóságból. Ijesztő azt tapasztalni, hogy sorra tűnnek el a magazinok, köztük olyanok is, amelyek pótolhatatlan űrt hagynak maguk után. Igen, az Elle magazin magyarországi megszűnésére utalok, amely mellett nem tudok szó nélkül elmenni. Egy olyan orgánum vonul ki a piacról, amely sokunknak nyújtott menedéket. Cikkei felkeltették az érdeklődésünket, olykor megnyugtattak, de arra is volt példa, hogy a kendőzetlen igazsággal vágtak arcon minket. Viszlát Elle Hungary, nagyon fogsz hiányozni! 

Úgy érzem, fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az olvasás nem mehet ki a divatból. Ezért összegyűjtöttem néhány divatikon életrajzi könyvét és arra bátorítok mindenkit, lapozza fel őket. A listában szereplő művek közül kettőt már olvastam és személyes tapasztalatból javaslom, a másik kettő még vár rám, de ezek a könyvajánló és a személyes kötödésem miatt kerültek be a válogatásba. 

Vivienne Westwood - Ian Kelly: Vivienne Westwood - A divat provokátora

Forrás: Libri

Vivienne Westwood azon divattervezők egyike, akinek sosem hagytam ki a bemutatóit, pedig nem tartoztam a rajongói közé. Divatkampányai, illetve környezetvédelmi aktivizmusa nem tudta elkerülni a figyelmem. Formabontó művész, és kétség sem férhet hozzá, hogy még ma is a punk királynője. Ebben a könyvben először beszél az életéről, kendőzetlenül belemegy a részletekbe. A társszerző, Ian Kelly a barátokat, az üzlettársakat, a rokonokat is kifaggatta, hogy megszülethessen egy végtelenül izgalmas életrajz arról a nőről, aki soha nem foglalkozott mások véleményével, csak az álmait követte. Elképesztő erő és kitartás bontakozik ki a sorok között. Westwood története bebizonyítja, hogy a kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét. Én áhítattal olvastam végig az életútját, egyszerűen zseniális, amit és ahogyan véghez vitt. 

Laurence Benaim: Yves Saint Laurent - A XX. század legnagyobb divattervezőjének élete

Forrás: Európa Kiadó

Yves Saint Laurent-nak viszont nagy rajongója voltam, vagyok és leszek, amíg az eszemet tudom. Androgün modelljei, az Ópium parfüm körüli botrány, illetve a színházak színpadjára megálmodott, szemkápráztató ruhakölteményei mind érzékeltették, milyen különleges személyiség lakozik benne. Ráadásul hatalmas szerencséje volt, hogy Pierre Bergé mellette állt és nem hagyta elveszni. Ez a könyv - a divattervező első életrajza - annak az érzékeny fiúnak a története, akinek munkáját az egész világon elismerték és ünnepelték. Ugyanakkor Laurence Benaim műve nemcsak egy klasszikus életrajz és egy divattörténeti alkotás, hanem egyfajta tisztelgés is a szakma előtt. 

Henry Giedel: Coco Chanel

Forrás: Libri

Coco Chanel neve nem ismeretlen a divatszcénában. Alighanem ő volt a történelem első, és talán mindmáig egyik legnagyobb divatdiktátora. Az LBD, azaz a „kis fekete” megalkotója. Egyedisége, erős jelleme és céltudatossága fenekestől felforgatta a divatszakmát: felszabadította a nőt a fullasztó fűzők, a mesterkéltség és a cicomák uralma alól. A szabásvonalakat saját fiús, vékony alkatához igazította, és bő, lezser ruhákat tervezett. Coco azonban nemcsak tehetséges divattervező, hanem zseniális üzletasszony is volt: kemény, megalkuvást nem ismerő, végtelenül konok, szarkasztikus és egocentrikus egyénisége ugyanolyan meghatározó volt, mint a stílusa. A szerelemben nem volt olyan szerencséje, mint a karrierjében. Igaz, soha nem akart férjhez menni. Gidel monográfiájának talán legnagyobb erénye, hogy izgalmas karrier-regényként és az egész XX. század történetét felölelő hiteles kordokumentumként is értelmezhető.

Patrizia Gucci: Gucci - Egy sikeres dinasztia története

Forrás: Libri

Tinédzserkorom óta töretlen Gucci fan vagyok. Frida Giannini idejében is kedveltem az olasz divatházat, de Alessandro Michele színrelépése óta egyenesen odáig vagyok érte. Ebben a könyvben Aldo Gucci lánya, Patrizia meséli el saját történetét. A szerző titokban született szerelemgyerek volt, de az 1960-as években a házasságon kívüli gyermekvállalás illegálisnak számított Olaszországban. A születése könnyen romba dönthette volna édesapja karrierjét, akinek ekkor már sikeres divatmárkája volt. Aldo nem engedhetett meg magának egy nyilvános botrányt, azonban nem volt képes ellenállni Patrizia édesanyja, Bruna iránti szerelmének. Aldo Gucci Londonba menekítette a terhes Brunát, hogy megelőzze a problémákat. Később az újszülött gyermekével együtt csempészte vissza szerelmét Rómába, tetteit az olasz hatóságok, a média, sőt még a Gucci család előtt is teljes titokban tartotta. Ezt a történetet meséli el Patrizia, aki az édesanyjával, valamint apjával folytatott beszélgetéseket is feleleveníti, illetve a soha nem látott archív fényképek és a szülei szerelmes levelei is fontos szerepet kapnak a könyvben. Így az olvasó betekintést nyerhet a Gucci fennállásának egyik legviharosabb időszakába.

Szerző: Jakab Tímea Diána

Nyitókép forrása: @viviennewestwood/Instagram

 

Previous
Previous

Divat, mint országimázs építő eszköz

Next
Next

Leáldozóban a divatbemutatók kora? Next level digitális prezentációk