Tóth Lala: "Future Traditions"⎢ SKETCHBOOK

Nagyon izgalmas az a folyamat, amíg egy ötletből végül megszületik a kézzelfogható alkotás. „SKETCHBOOK” sorozatunk első cikkében Tóth Lala egyetemi tervezési feladatát követhetjük nyomon, aki jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem divat- és textiltervezés mesterszakos hallgatója.

FUTURE TRADITIONS

A fiatal designer a magyar népművészetből, egészen pontosan a kivetkőzésből nyert inspirációt. Így nevezik azt a folyamatot, amely során a parasztság a tradicionális falusi népviseletet elhagyja és a városi esztétika szerint kezd el öltözködni. A generációk óta öröklődő népi ruhadarabok elhagyása minden ember számára fontos mérföldkőnek, egy meghatározó változásnak számít. A „kivetkőzésnek” számos oka lehet, történhet akár társadalmi felemelkedés céljából, de félelem, lázadás, gazdasági vagy kényelmi ok is állhat a háttérben.

„Korniss Péter fotográfus volt a legnagyobb inspirációm. Munkáinak egyik legfőbb témája a paraszti kultúra hanyatlása és fotói jól megfogják azt az érzést, amit én is el szeretnék majd érni a munkámmal." - mesélte nekünk Lala.

Az öltözködésünkkel a saját identitásunkat fejezzük ki és a kettő oda-vissza hat egymásra. Ezért a kivetkőzésnek identitásformáló hatása is volt. „Ugyanakkor olvastam arról, hogy a városba költözött falusi asszonyok - mint korábban a kelengyéből - a városi ruhákból is beszereztek az életük végéig kitartó mennyiséget. Tehát a ruhák változtak, de a hozzáállásuk azokhoz ugyanaz maradt. Hiába öltözködtek városi nőként, nem tudták megtagadni önmagukat. Ezt az összetett folyamatot szerettem volna vizuálisan megjeleníteni ebben a projektben."

Lala célja az volt, hogy egyszerre mutassa be a modern ruházatot és a klasszikus sziluetteket. Több tájegység népviseletét is felkutatta, majd megrajzolta a leegyszerűsített sziluettjeiket.

"Egy áttetsző, kimerevített (már kiüresedett) vázként szerettem volna megjeleníteni a népviseleteket, alatta pedig egy mai városi öltözéket."

"A műgyantába áztatott és színezett kötött anyagot egy olyan vázra építettem fel, amely egy széki és egy alsó-garammenti népviselet sziluettjét követi le. Majd a száradás után leválasztottam a kötött anyagot, így egy áttetsző üreges objektet kaptam."

Szerző: G. Bonifert Rita
Képek: Tóth Lala

Previous
Previous

Heavenly Bodies – A katolikus képzelet teremtő ereje

Next
Next

Sosem unatkozunk – Portré: Claire Barrow