Gyászol a divatvilág: 59 éves korában elhunyt Alber Elbaz

Az izraeli designer úttörő szerepet játszott a Lanvin történetében, hiszen 2001 és 2015 megteremtette az egyik legrégebbi francia divatház 21. századi alapjait és újra a legnagyobb márkák közé emelte azt. Alber Elbaz 2021. április 24-én, egy párizsi kórházban hunyt el. Mindössze 59 éves volt.

Alber Elbaz a marokkói Casablancában született 1961. február 6-án, de Izraelben nőtt fel. Hét éves korában kezdett ruhákat tervezni, és a tehetséges kisfiú rajzait látva édesanyja arra biztatta, hogy kövesse az álmait. Annak ellenére, hogy a család nehéz anyagi helyzetbe került, az anyjának sikerült 800 dollárt megspórolnia. Ezt a fiának adta, hogy New Yorkban folytathassa tanulmányait. Elbaz 1985-ben költözött Amerikába, ahol gyorsan felfigyeltek a tehetségére. Hét évet töltött Geoffrey Beene mellett vezető asszisztensként, majd a Guy Laroche márkánál is dolgozott. 1998-ban pedig az a megtiszteltetés érte, hogy Pierre Bergé őt nevezte ki az Yves Saint Laurent kreatív igazgatójának. De a Gucci Group felvásárolta a céget, így három sikeres szezon után elbocsátották.

https://www.youtube.com/watch?v=cnhZbqIz_Hc

Elbaz ezután került a Lanvin divatház élére, ahol hatalmas kihívás várt rá. Ugyanis az 1889-ben alapított brand dicsfénye erősen megkopott, az ezredforduló környékén az eladások sosem látott mélységbe zuhantak. Az izraeli designer viszont minden elvárást felülmúlt: új alkotócsoportot hozott létre, frissen felfedezett tehetségek csatlakoztak a tervezői csapathoz. Habár a Lanvint sosem övezte hatalmas médiafelhajtás, sikerült egy hűséges és előkelő vásárlókört kialakítania.

https://www.youtube.com/watch?v=FQMTLMKN-BM

„Ha nem tervező lennék, szívesen dolgoznék orvosként. Ez az én fantáziám, az álmom. Egy orvos ad neked egy tablettát, ha fáj a fejed, én egy ruhát adok, és mindketten azért tesszük, hogy jobban érezd magad.”

Elbaz vezetése alatt a Lanvin a luxus és a nőiesség víziója volt. A karizmatikus designer mindvégig hű maradt a divatház történelmi múltjához, illetve az alapító, Jeanne-Marie Lanvin örökségéhez, miközben üdítő frissesség jellemezte minden kollekcióját. Azonban ez a tökéletesnek tűnő divatházasság 2015 októberében, 14 év után hirtelen véget ért „a társaság részvényeseinek többségi akarata miatt.” Elbocsátásának híre mindenkit meglepett, a cég alkalmazottai könnyek között búcsúztak tőle. A designer ezután előadásokat tartott, illetve kisebb projektekben vett részt – a Tod's és a Converse is felkérte egy kapszulakollekció megtervezésére, a Lancôme-mal közösen egy limitált kiadású sminkkollekciót dobott piacra és a Frédéric Malle parfümmárkával is dolgozott.

https://www.youtube.com/watch?v=S3N8QZTsZic

Alber Elbaz öt év után tért vissza a divatvilág forgatagába, saját divatmárkája, az AZ Factory a párizsi haute couture divathéten debütált. A Silicon Valley inspirálta kollekció alapvetése egy olyan okos ruhatár volt, amelyben a klasszikus darabok különböző technikai és formai újítások révén nyernek új, modern formát.

https://www.youtube.com/watch?v=wssdl8xlZSk

„Nagy kiváltság volt, hogy Albert utolsó törekvéseit megfigyelhettem. Azon munkálkodott, hogy megvalósítsa az intelligens divatról szóló álmát, amely annyira érdekelte” – mondta Johann Rupert, az AZ Factory partnercégének elnöke. Rupert szerint Elbaz rendkívül innovatív projekteket készült megvalósítani, amelyekkel az volt célja, hogy újradefiniálja a divatipart.

Forrás: WWD
Kiemelt kép: Benoit Tessier/Reuters

Previous
Previous

Quarantine Jewellery – a diplomamunka, amely csak egy kihívásnak indult

Next
Next

3 virtuális kiállítás, amely az online térben is felejthetetlen élményt nyújt