A drag kultúra történelme

Drag – a szó hallatán a legtöbb embernek bizonyára a RuPaul’s Drag Race című műsor jut eszébe, amely már 2009 óta fut töretlen sikerrel, hiszen eddig 13 évadot élt meg és két Emmy-díjjal is büszkélkedhet. De nem ugranék ennyire előre a drag történelmében, mert – a közhiedelemmel ellentétben – a drag kultúrára jellemző színes, dekadens sminkek, ruhák és teátrális attitűdök világa nem a 20. század végén született, hanem több évszázados múlttal rendelkezik.

Forrás: VH1

A drag egy színházi kifejezés volt, amelyet akkor használtak, amikor egy nő vagy férfi az ellentétes nem ruházatát viselte. Mivel a nők sokáig nem szerepelhettek színpadon, így a női szerepeket szintén férfiak játszották. Az ókorban Szophoklész Antigonéját, majd az újkor kezdetén Shakespeare Júliáját is férfiak alakították, nőnek öltözve. A szó maga a „dragging on the stage” kifejezésből ered, amely a hosszú ruha mozgására utal. Arra, ahogy a női jelmezbe öltözött színészek végighúzzák maguk után a színpadon. Természetes ez nem azonos a ma ismert drag előadással, de mindenképp innen eredeztethető. Inkább a szükség követelte meg a cross-dressinget (az ellenkező nemnek öltözést), hiszen színésznőket nem alkalmazhattak az egyházi rendeletek miatt. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a drag nem szexuális identitás függvénye, egyaránt hetero és meleg színészeknek is meg kellett formálni olykor Oféliát, olykor Hamletet. De a drag rövidesen egy olyan önkifejezési formává nőtte ki magát, amely segítségével a személyiségük eddig rejtett zugait fedezhették fel és mutathatták meg. Sőt, olykor a női attitűdöt, a sztereotípiák övezte perszónát figurázták ki. 

Vitatható, ki volt a világ első drag queenje, de sokak szerint John Cooper lehetett, akit a 18. századi Angliában Seraphina művésznéven ismertek (egyes források Princess Seraphina néven említik). Úttörőnek számított, hiszen a mindennapokban, a kor melegbárjaiban – azaz a molly házakban – nőnek öltözve jelent meg. A társadalom a feljegyzések alapján elfogadta Seraphinát, hiszen nincs bizonyíték olyan atrocitásról, feljelentésről, amely őt érintette. Egyetlen botrány fűzhető hozzá, ugyanis 1732-ben ruhalopási ügybe keveredett, de ekkor is áldozatként jelent meg a bíróságon. 

A drag globális térnyerése a 19.-20. század fordulójára datálható: a vaudeville show-k külön kategóriájaként jelent meg, méghozzá igencsak nagy rajongótáborral. A drag queenek első csillaga Julian Eltinge volt, akire a közönség már nem férfi által alakított női karakterként, hanem teljes értékű színésznőként tekintett. Kulturális aspektusból a színház történetének egyik legjobb nő-megtestesítőjeként tartják számon, aki számos kritikus elismerését elnyerte mint színésznő, a The fascinating widow című darabban nyújtott alakításáért.

Julian Eltinge (forrás: The Pride LA)

A vaudeville, más néven variety show hatására sokan választották a cross-dressinget önkijezési módként, de a nyilvánosságtól elzárkózva, a négy fal között öltötték magukra az ellenkező nem viseletét. Így az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában rengeteg illegális underground klub és bár nyílt, ahol a kor LMBTQ közössége együtt szórakozhatott. Ennek az időszaknak a virágkorát a Pansy Craze néven emlegetik. A férfiak nyíltan öltözhettek dragbe és felvállalhatták homoszexualitásukat, ami továbbra is illegális volt. A Pansy Craze egészen az 1950-es, 1960-as évekig tartott – ekkor a hatóságok erőteljesen felléptek az LMTQ-közösség ellen, a razziák alkalmával rengeteg embert, köztük drag queeneket tartóztattak le.

A második világháború után újabb jelentős mérföldkőnek számított a bálkultúra, a vogue tánc megjelenése. Ekkor jött létre a „házak” sajátos társadalma. Az újonnan alapított családokban pedig otthonra leltek a dragek és a transzszexuálisak is, morális, lelki és anyagi támogatást nyújtva egymásnak. A közösség összetartása elengedhetetlen volt a társadalmi kitaszítottság, és a hatósági túlkapásokkal szemben is. Ugyanis a „három darabos törvény” miatt továbbra is folytak a letartóztatások, amely annyit jelentett, hogy három darab (hivatalosan) női ruhadarab viselése miatt előállíthatták a drageket és a transzszexuális nőket is.

Forrás: harvard.edu

Habár hivatalosan nem létezett efféle jogi taktus, a rendőrség gyakran hivatkozott erre. Azonban akadtak „Maszkarádé törvények” az USA-ban, amelyek államonként eltérőek voltak. Legkorábban New York államban, 1845-ben tiltották be „a nyilvános megjelenést az eredetitől eltérőre festett, sminkelt, maszkolt, fedett arccal”. A hatálybalépését követően pedig futótűzként terjedtek a hasonló, öltözködést szabályozó rendeletek. Hivatalosan nem a cross-dressinget kriminalizálták, de jól körül írták a „közszeméremsértő viselkedést, és a születési nem megtagadását”. Egyedül halloweenkor lélegezhettek fel kicsit az LMBTQ emberek, hiszen „jelmezben” ünnepelhették, és vállalhatták fel valódi énjüket. Persze akadtak kivételek, 1968-ban a Martin Boyce-t (az 1969-es Stonewall-lázadás résztvevőjét) tartóztatták le, amiért „túl nőies” volt Oscar Wilde jelmeze. Ennek ellenére a korban a „Melegek karácsonyaként” emlegették a halloweent. Különösen San Francisco emelkedett ki, amelyet az egyik legtoleránsabb, legelfogadóbb városként tartottak számon. A hivatalos adatok szerint 1980-ban a lakosság 17%-a volt meleg, ez az arány a korban rendkívül magasnak számított. Így itt virágzott a bálkultúra és a legfényesebb halloweeni bulikat is itt rendezték a Castro-negyedben, amely később a melegjogi aktivizmus központja lett.

Forrás: harvard.edu

Természetesen senki sem szerette volna az önazonosságát egy estére korlátozni, így egyre nőtt a feszültség, amely a híres New York-i Stonewall-lázadáshoz vezetett. Ez volt a válasz a melegeket érintő egyenlőtlen bánásmódra, hiszen – Illinois állam kivételével – mindenhol illegális volt a homoszexualitás. A hat napig tartó tüntetés a Stonewall melegbárból indult és a Greenwich Village utcáin folytatódott. Egyik kulcsfigurája Marsha P. Johnson, a Stonewall bár egyik első drag queenje volt, akiről dokumentumfilm is készült The Death and Life of Marsha P. Johnson címmel. Az esemény mérföldkő volt a melegjogi mozgalomban Amerika- és világszerte. 1970. június 28-án, a felkelés egyéves évfordulóján tartották meg az első Pride felvonulást, amely azóta is az esemény emlékét őrzi. 

https://www.youtube.com/watch?v=pADsuuPd79E

Az egyik első drag közszereplő Dame Edna Everage, Barry Humphries brit humorista drag alteregója volt, aki az USA-ban is nagy népszerűségre tett szert a hatvanas években. A Stonewall-lázadás után a hetvenes években jelentősen nőtt a társadalmi elfogadás, így a drag kultúra a médiába is bekúszott. John Waters 1972-es Pink Flamingos című filmjének főszereplője Devine volt, a kor egyik leghíresebb drag queenje. 1988-ban ő alakította a Hajlakk című musical filmjében a főhős, Tracy anyukáját. Azóta is hagyomány, hogy mindig egy dragbe öltözött férfi alakítja a karaktert, mind a remake-ben (2007-ben John Travolta kapta a szerepet), mind a színpadon. Természetesen nem hagyhatok ki egy igazi klasszikust: 1975-ben Tim Currey alakította Dr. Frank N. Furtert egy igazi kultfilmben, a The Rocky Horror Picture Showban

Forrás: LA Times

Az 1980-as években egyre több zenész teljes vagy fél dragben jelent meg a színpadon, például Philip Oakey vagy Boy George, illetve ekkor kezdték használni a ma jól ismert „Yasss queen” kifejezést a báltermeken kívül is. Bár hivatalosan nem nevezhető dragnek, de kiemelkedő Prince, David Bowie és Elton John színpadi tevékenysége is, hiszen mindhárman szembementek az árral. Ők a „hagyományos férfi princípium” megtestesítése helyett, az önazonosságot és az önkifejezés szabadságát választották a „nőiesebb és megbotránkoztató” megjelenésükkel. 

https://www.youtube.com/watch?v=CADxzYCUJj8

A 1990-es években nagy löketet adott a drag média megjelenésének Jenny Livingstone Paris is burning című dokumentumfilmje, amely a harlemi afrikai-amerikai vogue és bálkultúrát mutatja be, illetve a drag queenné válás útját. Az igazi átütést a popkultúrában azonban RuPaul hozta, aki bevezette a drag queeneket a mainstream médiába. Supermodel you better work című slágerével robbant be a köztudatba 1994-ben, majd két évvel később már saját talk show-t kapott a VH1-on RuPaul Show címmel, amely 100 epizódot élt meg. Majd 2009-ben elstartolt a RuPaul’s Drag Race című drag queen tehetségkutató műsor, amit aligha kell bemutatni bárkinek is. Neki köszönhetően világszerte lehetősége nyílik az egykori underground közösségnek, hogy kilépjenek a nyilvánosságba és megmutassák önmagukat, tehetségüket a világnak. 

Szerző: Krajnyák Petra

Forrás: BBC, The Harvard Gazette, LA Times
Kiemelt kép forrása: PinkNews

Previous
Previous

„Foglalkozzunk a szégyennel és a tervezők mentális egészségével” – Rozsnyai-Kovács Kincső tervezői interjú

Next
Next

Nagyi ing vs. dirndl – A female gaze hatása az öltözködésre