Művészetek Völgye – Last minute programajánló

Ebben az évben ünnepli 30. születésnapját a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztivál, és mint minden évben, most is rengeteg kulturális programmal készültek a völgybe látogatók számára. A fesztivál július 23-án kezdődött, és augusztus 1-ig tart, így talán még nem vagyok annyira elkésve ezzel a kis élménybeszámolóval, amely programajánlóként is megállja a helyét. Hiszen az utolsó napok legizgalmasabb programjait még elcsíphetitek. A teljesség igénye nélkül következzék néhány helyszín és alkotó, amikre/akikre érdemes odafigyelni.

UPSZ shop
Kapolcs – Momentán udvar
A völgybe érkezve először az szúrt szemet, hogy idén még az eddigieknél is nagyobb figyelmet fordítottak a szervezők a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra. Rengeteg szelektív kuka van elhelyezve mindhárom faluban (Vigántpetend, Kapolcs és Taliándörögd), az egyik kedvenc helyemen – és szerintem ezzel nem vagyok egyedül –, a Momentán udvarban pedig az UPSZ bolt is helyet kapott, ahol újrahasznosított tárgyakat, kiegészítőket, szép és vagány dolgokat fogtok megtalálni. Például Coffewear vagy Polá Polá termékeket, valamint fém szívószálat is, nagy sikernek örvendő figurával. 31-én 11 órakor még egy workshoppal is várnak titeket.

Fiók
Kapolcs – Art-járó
Az UPSZ közvetlen szomszédságában található Art-járó udvarban idén a Fiók is megjelent, sőt még egy kisebb kiállítást is berendeztek a boltban talált firkákból. A pop up store-ban hasonló a kínálat, mint a budapesti üzletükben: a gyönyörű 24h palackokat, a Printa termékeket, füzeteket, tervezőket és újdonságként az ideiglenes tetkókat is magukkal hozták. Utóbbira természetesen égető szükségem volt, így rögtön vettem is egyet és azonnal magamra applikáltam.

MANK ArtPorta
A MANK ArtPorta egy kincsesbánya, ha a látogatás ideje alatt a kortárs művészet által nyújtott élményre szomjaznál. A tőle pár lépcsőfokkal feljebb elhelyezkedő Kalapos Udvarral együtt valóságos nyugalomsziget – ezúton is köszi a finom jeges cappuccinot, illetve hogy itt ücsöröghettem, amíg megírtam ezt a cikket –. Az udvarba érve a klímaváltozás hatásait bemutató pop-up kiállítás mellett VERON, azaz Fazekas Veronika, valamint Zámori Eszter (Zámori Eszter Jewelry) kortárs ékszereire vetődött a tekintetem.

VERON
Fazekas Veronika a 2017-ben alapított H6 kortárs ékszercsoport egyik alapítója, az ArtPortába a Lamella és a Relamella kollekció egyes darabjai mellett – a szerintem nagyon király – Békás brossait és fülbevalóit is elhozta. Veronika munkásságára a fesztivál után is érdemes lesz figyelni. Egyébként készített már ékszert az AutisticArt jótékonysági aukciójára is, a Covid-időszak inspirálta „Inside out” brossa pedig a tavaly az Iparművészeti Múzeum tulajdonába került.

VERON ékszerek és az „Inside Out” bross (2. kép forrása: Hype&Hyper)

Zámori Eszter
Szintén az ArtPortában találhatóak Zámori Eszter, a Patina ötvös műterem tulajdonosának ékszerei is. Az összes alkotása csodás, a Pilisi Len ékszerekben nem csak az ékszerek, hanem a történet is megfogott, amelyet Esztertől hallottam: a pilisi len egy apró védett növény, amely csak Magyarországon fordul elő. A lelőhelyekre szerveznek ugyan vezetett sétákat, de a résztvevőknek a megérkezésig letakarják a szemüket, hogy ezzel is védjék a növényt a kipusztulástól, a „lopástól”.

Ha te is kipróbálnád magad:
Az ArtPortában Pintér Pálma, a Verkstaden alapítója is megjelent, aki szuper textilművészeti és szitanyomó workshopokkal készült. A Verkstaden márkát már valószínűleg sokan ismeritek, humoros és karakterisztikus grafikáikkal ellátott termékeikkel úgy gondolom, eléggé belopták magukat a vásárlók szívébe.

Secondland
Vigántpetend – Poket udvar
A Művészetek Völgyében idén az egyik legizgalmasabb újdonság Vecsei Kinga Réta márkája, a Secondland. Réta az upcycling jegyében használt ruháknak ad új köntöst, új értéket. A rendezvény ideje alatt nemcsak megvásárolni lehet a ruhadarabokat, hanem egy workshop keretein belül kedvetekre ki is díszíthetitek, átszabhatjátok a náluk vásárolt szerzeményeket. Én egy zöld felsőt készítettem, és este már abban ugráltam az Aurevoir-ra.

Szerző: Vékony Anna
Kiemelt kép forrása: Művészetek Völgye/Facebook

Previous
Previous

Az érme végtelen oldala – Benjamin Reichwald, aka Bladee

Next
Next

Nőies, férfias, mindkettő vagy egyik sem? – Az androgün stílus története