Az érme végtelen oldala – Benjamin Reichwald, aka Bladee

Benjamin Reichwald – ismertebb nevén Bladee – svéd származású rapper-énekes, producer, divattervező és képzőművész. Transzformatív karakter, aki folyamatosan újradefiniálja önmagát és intuitív megközelítésével teremti meg kiszámíthatatlan, állandó mozgásban lévő világát. 

Bladee a Soundcloudon kezdte karrierjét a 2010-es évek elején és zenei tevékenységével az internetes underground kultúra megkerülhetetlen alakjává vált. Drain Gang elnevezésű kollektívájával – Ecco2k és Thaiboy Digital előadókkal, illetve Whitearmor és Yung Sherman producerekkel – tinédzser koruk óta amatőr egyszerűséggel, autodidakta módon készítik saját számaikat és a hozzájuk tartozó vizuális anyagokat. Egyedi, ugyanakkor könnyen fogyasztható munkáik magával ragadóak, amelyekhez szervesen illeszkedik a gyakran nemcsak pólókból, hanem szinte relikvia értékű tárgyakból álló merchandise.  

https://open.spotify.com/album/2coNG13rwtzL6AVPmzcoty?si=zVa7ERPpRR-AgRx5SglEfQ&dl_branch=1

Az utóbbi másfél év a pandémia ellenére különösen produktívnak bizonyult Bladee számára, amelyhez hozzátartozik alkotói magatartásában vett fordulat is. A zenei produkciók kényszeres megkomponáltságával szemben kísérletező attitűddel a semmiből építkezik és az eltérő impulzusokat adaptálva egy sokkal őszintébb és érzékibb tapasztalat megteremtésére törekszik. Munkáihoz szinte bárhonnan merít inspirációt és a különféle médiumok segítségével építgeti heterogén univerzumát.

Forrás: year0001.com

Experimentális megközelítését példázza Mechatok német producerrel kollaborált Good Luck című albuma, amelynek kulcs eleme a szerencse és annak mechanikája. A metafizikai jelenségek, mint a szerencse vagy a szerelem láthatatlanok számunkra. Bizonyosságukat pusztán beléjük vetett hitünk adja, így folyamatosan a fikció és a valóság ködös átmenetében léteznek. A szerencse, mint az érme két oldala, magában hordozza pozitív jelentéstartományán túl a balszerencsét és a szerencsétlenséget is. A kibékíthetetlennek tűnő pólusok valójában egy tőből fakadnak és fogalmaink paradoxonára mutatnak rá. Sohasem egyiket vagy másikat reprezentálják, hanem ezek feszültségét: a diverzitás teszi teljessé az egészet.

https://youtu.be/EhrVaOrSRFk

A drain terminus – amely a Drain Gang összetartó erejét képezi – hasonlóan a dolgok ambivalenciájára utal. A folyamatos köztesség állapotát írja le: azt, ahogyan egyazon eseményt másképp élünk meg. Függetlenül attól, hogy jó vagy rossz érzést vált ki bennünk egy adott pillanat, a draining alkalmazható bármire, hiszen a fluiditást helyezi előtérbe. 

Benjamin Reichwald, Bladee for Heaven by Marc Jacobs

Reichwald sokoldalú tehetségét bizonyítja, hogy nemrég a kelet-londoni The Residence Gallery is felfigyelt rá. Az Ingrid Welsh (Ingrid Z) által alapított nemzetközi kereskedelmi galéria az alulreprezentált, feltörekvő művészek kreatív platformjaként szolgál, otthont adva az innovatív és diskurzusteremtő kísérleteknek. A Delinquent Child Having An Out Of Body Experince című csoportos kiállítás volt az előadó első bemutatkozása képzőművészeti alkotásaival. A tárlaton résztvevő művészek a rítusok ősi kódjait, az ösztönöset és az idegent vegyítve egy eljövendő kor széttöredezett játszóterét keltették életre, kizökkentve az információs kor emberét mindennapi tapasztalatából.

Benjamin Reichwald, Real Sprin9 (forrás: The Residence Gallery)

A fantázia és a valóság pengeélén táncolva Bladee mindig termékeny munkásságában a hétköznapi észleletek, az álmok és a transzcendencia fúzióját hozza létre. Real Sprin9 című egyéni tárlata – amely még egy hétig látogatható a The Residence Galleryben – organikusan illeszkedik a zenei produkciók dalszövegeihez és vizuális világához, új teret nyitva Bladee alkotói tevékenységének értelmezéséhez. 

Az olykor romantikus, olykor sötét atmoszférába burkolt festmények rejtélyes szimbólumrendszerében az előadó érzelmi komplexitása materializálódik. Gyermeki kíváncsisággal vizsgálja a világot mozgató erőket, miközben folyamatosan rekonstruálja motívumait, tovább örökítve az őt övező mítoszokat.

Benjamin Reichwald, Real Sprin9 (forrás: The Residence Gallery)

Bladee egyedülálló módon alakítja privát és megfoghatatlan figuráját, emiatt rajongói elérhetetlen angyalként tekintenek rá. Ő azonban igyekszik minél inkább elzárni magánéletét közönsége elől, hogy alkotásai csupán inspirációs forrásként szolgálhassanak számukra. Nem egyértelmű válaszokat akar adni, hanem gondolatokat ébreszteni másokban; miközben fáradhatatlanul folytatja önmaga és a külvilág végtelen feltérképezését.

Szerző: Csíkszentmihályi Luca

Forrás: Document Journal, i-D, The Fader
Kiemelt kép forrása: Fredrik Andersson Andersson

Previous
Previous

Dress code? Dress-coding!

Next
Next

Művészetek Völgye – Last minute programajánló