Deva nyerte a Music Moves Europe egyik díját

Január 20-án este a groningeni Eurosonic Fesztiválon jelentették be az idei Music Moves Europe Díj győzteseit, ahol többek közt egyik korábbi interjúalanyunkat, Devát is Európa egyik legjobb feltörekvő előadójának választották. Az Európai Unió kortárs könnyűzenei díja a Music Moves Europe Díj célja, hogy bemutassa a feltörekvő európai művészeket és támogassa őket nemzetközi karrierjük elindításában és továbbfejlesztésében.

Takács Dorina – művésznevén Дeva – mindössze egy éve tört be a hazai zenei színtérre különleges, a modern elektronikus zenét és a folkot ötvöző hangzással. Számos kislemez után január 20-án megjelent a bemutatkozó albuma is Zságer Balázs új kiadójának gondozásában (Move Gently Records). Csillag című lemezét a hónap végén a Trafóban mutatja be.

Дeva az első pillanatoktól kezdve kiemelkedő helyen szerepel az exportképes magyar zenei produkciók listáján a HOTS Magyar Zenei Exportirodánál is, és a még csak 21 éves előadó a Harmed zenekar után a második magyar művész aki elnyerte a Music Moves Europe rangos elismerését. A tizenöt jelölt közül, a zsűri által egyik győztesnek választott Дeva nemzetközi karrierjének nyitó lépéseként máris fellép a Eurosonic fesztiválon, amely 2022-ben újra virtuális formában kerül megrendezésre.

https://videopress.com/v/AFgTUFeD?resizeToParent=true&cover=true&preloadContent=metadata

A díjazottak listája
A Music Moves Europe Awards díjazottjait egy szakértő zsűri választotta ki: Gemma Bradley (BBC Radio 1), Cindy Castillo (Mad Cool Festival), Kevin Cole (KEXP), Bryan Johnson (Spotify) és egy tiszteletbeli zsűritag, a tavalyi közönségnyertes Alyona Alyona. Az öt Music Moves Europe-díj nyertese fejenként 10 000 € díjazásban részesül. A zsűri nagydíjának nyertese a 10 000 eurón felül 5 000 euró értékű „zöld turné” utalványt kap. A közönségdíj nyertese pedig 5000 euróval indulhat neki a nemzetközi karriernek. Továbbá minden jelölt részt vehet a Eurosonic szervezésében egy képzési napon.

Music Moves Europe-díj nyertesei:
• Denise Chaila (Írország)
• ДEVA (Magyaország)
• Mezerg (Franciaország)
• Blanks (Hollandia)
• Alina Pash (Ukrajna)

Zsűri nagydíjának nyertese: Meskerem Mees (Belgium)
Közönségdíjas: Ladaniva (Örményország)

A díjról
A Music Moves Europe Díj az Európai Unió kortárs popzenei díja. A díj célja, hogy bemutassa a feltörekvő európai művészeket, és támogassa őket nemzetközi karrierjük elindításában és továbbfejlesztésében.

Idén tizenöt kiemelkedő művészt jelöltek a 2022-es Music Moves Europe Díjra. A jelöltek: Alina Pash (Ukrajna), Anna (Olaszország), Balkan Taksim (Románia), Blanks (Hollandia), Denise Chaila (Írország), Дeva (Magyarország), DORA (Spanyolország), Francis of Delirium (Luxemburg), Friedberg (Ausztria), JADA (Dánia), Ladaniva (Örményország), Meskerem Mees (Belgium), Mezerg (Franciaország), Nenny (Portugália), és Zoe Wees (Németország).

Ez a díj a European Border Breakers Awards (EBBA) és a Music Moves Europe Talent Award (MMETA) utódja, amelyet az Európai Unió 2004 óta oszt ki és támogat. A díj kifogástalan múltra tekint vissza, olyan művészeket díjazva, mint Stromae, Adele, a Mumford and Sons, Dua Lipa, Rosalía, Meduza, Lous and the Yakuza, Inhaler és a tavalyi győztes Alyona Alyona. Ezen művészek mindegyike azóta a hírnév és a siker új szintjeit érték el a globális zeneiparban.

Szöveg és képek forrása: sajtóanyag

Previous
Previous

Pop-up vásár és szubjektív tárlatvezetés fiatal magyar tervezőkkel

Next
Next

„Száguldoznak felém a lövedékek a környezetemtől, és nekem az identitásom a pajzsom - ha ezt megtartom, akkor nem eshet bántódásom” - interjú Zsirka Hellával, a Plútócska shop alapítójával