Tartalom a szépség mögött – I. rész: Környezetvédelem

Az utóbbi években pozitív trendként detektálható az, hogy a nők számára egyre szélesebb körben elérhetővé válnak azok a társadalmi terek, ahol megjelenhetnek és véleményt alkothatnak. A politikától, a környezetvédelmen át a mentális betegségekig bezárólag találunk olyan témaköröket, amelyekkel kapcsolatban elkötelezett, aktivista modellek hallatják a hangjukat. Így leszámolnak azzal az egydimenziósra szűkített nőképpel, amely hosszú évszázadokon keresztül a fizikai vonzerő mértékével határozta meg egy lány értékét. Különösen fontos, hogy a női identitás kibomlása olyan területeken is értéket jelent, mint például a szépség- és divat-, illetve filmipar, ahol a nyugati kulturális keretben megfogalmazott szépségideálnak való megfelelés évtizedek óta alapvetés. Ki ne emlékezne az azóta mémmé vált interjúkra, amelyekben a női filmsztárokat, modelleket kizárólag a szépségápolási rutinjukról, ruhaválasztásaikról, esetleg a szerelmi életükről kérdezték.

Mostanság egyre inkább formálódik egy olyan társadalmi közeg, amely „megengedi” a nőknek, hogy ne csak a külső megjelenésükben fogalmazzák meg a személyiségüket. Noha a divatipar sajátossága az esztétikum, az ízlés és a vizuális gyönyör csúcsra járatása, fontos meghallani a külső mögötti gondolatokat is, amelyek nem egy esetben irányítják a figyelmünket társadalmi problémákra.

Első példaként a divatiparral szoros összefüggésben álló környezetszennyezés problémáját hozom fel – ez a választás első blikkre egy kicsit viccesnek tűnhet, hiszen épp ez az az iparág, amely elképesztő mértékben járul hozzá a bolygó pusztulásához…viszont Gisele Bündchen, Arizona Muse és Lily Cole már jóval azelőtt igyekeztek az ismertségüket és az arcukat arra használni, hogy rámutassanak a „zöld ügyekre”, minthogy a környezetvédelem divatba jött volna.

Gisele Bündchen
Gisele mélyről jövő szeretete a természet iránt a dél-brazíliai faluban megélt gyerekkorában gyökerezik, ahol testvéreivel a nagymama kertjében tapasztalták meg a természettel való harmóniában élés örömét és az önellátás csodáját. Reggelente tehenet fejtek, összegyűjtötték a tojásokat és a helyben termett zöldségeket. Az ösztönös érdeklődés a természettel kapcsolatos ügyek iránt akkor fordult át aktivizmusba, amikor 2004-ben a brazíliai Kisêdjê törzsnél járt az Amazonas esőerdőben. Személyesen is tanúja lett a fakitermelés és az ipari bányászat jelentette veszélyeknek, amelyek a törzs és az élővilág létét fenyegették.

Gisele azon túl, hogy saját maga és környezete számára olyan életvitelt igyekszik kialakítani, amely a lehető legkisebb terhelést okozza a Földnek, 40 éves születésnapja alkalmából 40.000 fát ültetett el, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának jószolgálati nagykövete, illetve beállt az önfenntartó mezőgazdaságról szóló Netflixen bemutatott dokumentumfilm mögé producerként.

Arizona Muse
Arizona Muse a Prada, a Burberry, a Chanel elismert modelljeként kezdett el azon töprengeni, hogy valójában fogalma sincs arról, kik varrják, miből készül és egyáltalán honnan származik az a töménytelen mennyiségű ruha, amelyeket a fotózásokon, bemutatók alkalmával viselt. Felismerte, hogy az iparág, amit annyira szeret és képvisel, krízisben van. Amellett, hogy a környezetvédelemnek szentelt közösségi profilján továbbadja azt a tudást, amelyet az elkötelezettségének köszönhetően folyamatosan szív magába (például kurzusokat vett a fenntartható üzletvezetésről a Cambridge-n), Tedx beszédében és a….konferencián tartott előadásában is terjeszti a zöld üzeneteket.

Modellkarrierjének köszönhetően nemcsak hatalmas tömegekhez ér el a szava az online felületeken, hanem azokhoz a tervezőkhöz, cégvezetőkhöz is direkt belépőkártyája van, akik döntéshozói pozícióból csökkenthetik a divatipar élővilágot
pusztító hatását. „Nem elég, hogy a divatcégek azzal mossák zöldre magukat, hogy van olyan kollekciójuk, ami 100% ökológiai gazdaságból származik. Az összes kollekcióval részt kell venni a Földre rótt terhek csökkentésében.”

Lily Cole
Lehet, hogy mi vagyunk az első faj, amely dokumentálja a kihalását” – mondta a modell, akinek első meghatározó élménye a divatipar visszásságait illetően sok évvel ezelőtt történt, amikor tinédzserként egy olyan ékszermárkával dolgozott együtt, amelyet később a busmanok kizsákmányolásával és a gyémántbányászat következtében végbement természetrombolással vádoltak. Lily addig nem nyugodott, míg egy antropológus professzorral nem landolt a botswanai Kalahári-sivatagban. Itt találkozott a helyi törzs tagjaival, akiket évtizedekkel ezelőtt elüldöztek eredeti lakóhelyükről, ahol évezredek óta folytattak vándorló-gyűjtögető életmódot.

Annak ellenére, hogy az afrikai ország a gyémánt bizniszből gazdagodott meg, Lily figyelmét egy osztrigahéjból készült törékeny ékszerre hívta fel, amit a törzsbeli asszonyok több hónapos munka árán készítettek és adtak el minimális összegért az arra járó utazóknak. Néhány hét ötletelés után sikerült Londonban is forgalmazni ezeket az ékszereket, és az eladásokból származó profitot egy az egyben visszajuttatják a botswanai közösséghez. Ezzel a kis anekdotával Lily arra hívja fel a figyelmünket, hogy mennyire komplex kereskedelmi rendszeren keresztül jut el az áru hozzánk, aminek mi is a részei vagyunk, így felelősséggel tartozunk azért, milyen termékeket veszünk le a polcról, mennyire fair az előállítás módja.

Ezenkívül Cole négyéves kutatómunkája során olyan emberekkel professzorokkal, aktivistákkal, lokális termelőkkel beszélgetett, akik találmányaikkal, ötleteikkel a
bolygó megmentésének szentelték életüket. Optimista hangvételű könyve, a Who cares wins pedig azért született meg, hogy az olvasókat reménnyel töltse el, nincs minden hiába, nagyon sokat tudunk tenni az élőhelyünkért.

A fent említett női aktivisták, egykori vagy még aktív divatipari szereplők szerepvállalása a környezetvédelemben azzal együtt példaértékű, hogy egy olyan iparágnak köszönhetik gazdagságukat, kiváltságaikat, amely a globális vízszennyezés 20 százalékáért felelős és napi 70 hordónyi olajat használ el a poliésztergyártásban. Bármennyire is nagy a kísértés, hogy engedjünk a cinizmusnak, amikor Gisele a házi séfje által elkészített vegán csicsókapörkölt fölött értekezik a kertben termesztett bio zöldségek fontosságáról és a regeneratív mezőgazdaság szerepéről, mégis inspiráló az a lendület és kitartás, amivel sok-sok éve népszerűsítik a Földről való gondoskodást.

Szerző: G. Bonifert Rita

Nyitókép forrása: Phil Fisk/The Observer
Forrás: Harper's Bazaar, Standard, Eco-Business, Vogue, The Wardrobe Crisis


Previous
Previous

„Nem biztos, hogy az a legfontosabb kérdés, jó irányba haladunk-e” – Nagy Tamás Máté formatervezővel beszélgettünk

Next
Next

Pop-up vásár és szubjektív tárlatvezetés fiatal magyar tervezőkkel