„Olyan úgysem lesz, hogy valami mindenkinek tetszik, éppen ezért ez nem is kell, hogy szempont legyen” – interjú a BEBI Loungewear márka alapítóival

A BEBI 2021 novemberében indította el webshopját, azóta árasztja el a közönségét csodásabbnál csodásabb mintájú „loungewear” termékekkel. Többek között az első kollekcióról, márkaépítésről, és a fenntartható tervezésről beszélgettem Borival és Dórival, a BEBI márka alapítóival a Nyolcésfélben. Ugyanis itt található a showroomjuk.

Hogyhogy pont ezt a helyszínt választottátok a showroom kialakításához?
Dóra: Egy olyan helyet szerettünk volna, ahol tudunk dolgozni, és egyben raktárként is funkcionálhat. Az utolsó pillanatban találtam ezt a lehetőséget, ez volt a Telekom székház, most pedig „inspirációs övezetté” alakítják át. Szimpatikus volt – a belvárosi elhelyezkedés mellett –, hogy egy aktív közösségépítés is a hely missziója.

Bori: Az egyik része már régebb óta működik, több stúdió is van, tetoválnak, festenek, fotóznak, de sok zenekar is itt próbál. Kiállításokat és vásárokat is szerveznek házon belül, az itteni művészek munkáiból. Jó kis hely, szeretünk itt lenni.

Személyes átvételt is tudunk biztosítani, bárki jöhet hozzánk próbálni, beszélgetni, ismerkedni. Azáltal, hogy mi elsősorban itt dolgozunk és erre alakítottuk ki a stúdiónkat, egy kissé „behind the scenes” hangulata is van, bepillantást lehet nyerni az egyes
munkafolyamatokba. Most például az új kollekciónkon dolgozunk, sok moodboard van a falon, így aki ellátogat hozzánk, kaphat egy kis sneak peeket. Kicsi a hely, de sok minden történik itt.

Egyre többen választják azt, hogy üzlethelyiség bérlés helyett stúdiót bérelnek. Szerintetek itthon mennyire nyitottak erre az emberek?
Dóra: Szerintem egyre inkább, egyre tudatosabbak az emberek. Instagramon vagy más social media felületen rátalálnak egy hazai márkára, és célzottan őket keresik, tájékozódnak a márkáról. Ha ez megvan, akkor egy stúdió sokkal jobb hely ismerkedés, beszélgetés szempontjából. Egy üzlethelyiség pedig leginkább anyagi kérdés, de mi nem is tervezünk boltot nyitni, maradnánk az online értékesítésnél. Szívesen megismerjük a vásárlóinkat, szeretjük mikor eljönnek hozzánk.

Bori: Aki számára fontos szempont, hogy mennyire fenntartható az adott termék, alaposan utána szokott járni annak, kitől vásárol. Mi meg szoktuk kérdezni a vásárlóinkat, hogy hol találkoztak velünk először – általában vagy Instagramon, vagy designvásáron láttak minket, és később döntötték el, hogy vásárolnának tőlünk. Maga a márka is érdekelni szokta őket, és nem csak az, hogy legyen eggyel több új ruha a szekrényükben.

Kérdezni szoktak minket arról is, hogy mióta működünk, honnan vannak az anyagok, hol készülnek a ruháink. Utánanéznek annak, hogy mit vesznek és nekünk ez egy nagyon jó visszajelzés. Egyre nagyobb az elköteleződés.

Nemrég volt a Makers’ Market, ahol a BEBI is megjelent. Mennyire jellemzőek a megkeresések egy ilyen vásár után? Vagy esetleg inkább ott helyben érdeklődtek többen?
Dóra: Volt már rá példa, hogy a vásárt követő héten kerestek meg minket, vagy félretetettek ruhát, hogy később nálunk meg tudják próbálni. Ami nagyon szuper a vásárokban, hogy sokan ott találkoznak velünk először, de vannak, akik úgy jönnek oda, hogy „követlek titeket instagramon” és ilyenkor el tud indulni egy jó beszélgetés.
Ez nekünk nagyon jól esik, pláne ilyen rövid idő után.

Jól is használjátok a social felületeiteket, sőt ha jól tudom azt is 100%-ban ti kezelitek, ti gyártjátok a grafikai elemeket is.
Bori: Elég jó csapat vagyunk, hisz Dóra grafikus, én pedig jelenleg is a marketing szférában dolgozom, szóval ezt a részét tudom én kezelni. Elég gyakran osztunk meg illusztrációkat is, ezek szintén Dóra munkái. Fontos számunkra, hogy egy „kerek egész” legyen a márka, és létrejöjjön egyfajta „Bebi vibe”. Ennek eléréséhez szuperek az illusztrációk.

De egyébként mindent 50-50 százalékban csinálunk, minden döntést megbeszélünk. A kommunikációnkban nagy segítség, hogy én már korábban dolgoztam ezen a területen, de egy másik országban, más jellegű márkánál. A BEBI esetében máshogy kell ehhez hozzáállni, más vizuális tartalomra és más nyelvezetre van szükség.

Igyekszünk személyes kapcsolatot kialakítani a vásárlóinkkal, követőinkkel. Nagyon megközelíthetőek szeretnénk lenni, hogy merjenek nekünk személyesen is írni. A kevesebb több elvén működünk, nem posztolunk minden nap.

Pozitív volt megtapasztalni, hogy nem dolgoztok influenszerekkel, pedig már szinte mindenki velük reklámozza a márkáját.
Dóra: Eddig egy együttműködésünk volt Zergi Borival, aki egy szuper fotós, már régóta követjük a munkásságát és nagyon jól is sikerült. Ha a jövőben terveznénk is hasonlókat, akkor sem célzottan influenszereket keresnénk, hanem olyan embereket, akikhez passzol a márkánk és nekik is tetszik, amit csinálunk.

Bori: Nagyon fontos, hogy inspiráló emberekkel dolgozzunk együtt, és legyen valami, ami miatt szeretnénk, hogy a mi ruhánkat hordják. Olyan személyiségekkel is jó lenne kollaborálni, akikre felnéznek az emberek, foglalkoznak a fenntarthatósággal és egyezik az értékrendünk. Célunk, hogy minél több művésszel/designerrel tudjunk közös projekteket létrehozni, ezekből el is indult már kettő. Valamint az egyetemi kapcsolataim révén szeretnénk majd MOME-s hallgatókkal is együttműködni.

Én személy szerint fontosnak tartom a kollaborációkat, pláne mivel itthon egy kicsi és egyre telítődő piacról beszélünk.
Dóra: Igen, mi most éppen Tar Luca keramikussal dolgoztunk együtt, akivel egy közös kerámiakollekciót terveztünk meg és hoztunk létre. A termékek pont a napokban kerültek fel a weboldalunkra. Lucával nagyon izgalmasan telt a közös munka, alkalmunk volt bemenni a műhelyébe, mi is részt vettünk a festésben, követtük a munkafolyamatot. Nem csak az volt jó, hogy megtapasztaltuk mennyi munka van egy ilyen tárgy elkészítésében, hanem közben tapasztalatokat, információkat cseréltünk.

Bori: Szuper lenne ha nemcsak egyetemen kívül, hanem egyetemi kereteken belül is elkezdődhetne egyfajta közös munka, hogy valamennyire beleláthassunk egymás munkájába. Szerintem erre nagy szükség van, hiszen egymástól is nagyon sokat tanulhatunk.

Meséljetek kicsit a kollekciótokról. Mindenből csak egy széria készül?
Bori: Igen. Elég kis darabszámban gyártunk minden méretből. Ameddig van készletünk, addig tart egy adott kollekció, de a következőnek is meg kell jelennie egy bizonyos időn belül, mert szeretnénk megújulni, és időnként új termékekkel bővíteni a palettát. De figyelembe vesszük a kollekciók tervezésekor, hogy az előző hogyan fogyott, és ahhoz igazítjuk a darabszámot. Nem szeretnénk felhalmozni a termékeket, ez nem lenne túl fenntartható és a koncepciónkba sem illene bele.

A következő kollekciónk teljesen más lesz, mint a jelenlegi. Több színnel és más alapanyagokkal dolgozunk. Várhatóan áprilisban fog majd megjelenni. A Papercut kollekciónk sem kimondottan szezonális, nem egy szezonra tervezünk. Már csak ezért sem kell a szezon végén 70%-os kedvezménnyel megválnunk mindentől, mint például egy fast fashion márka esetében. Több kollekció lesz egyszerre elérhető, így lesz köztük valamennyi átfedés. Bár pont nemrég lettünk egy mintánkból sold-out-ok – igaz, ennek nagyon örülünk!

Miből inspirálódtok?
Dóra: Megbeszélünk mindent, de általában én szoktam a mintákkal kapcsolatos ötleteket felvetni. A jelenlegi kollekciónk tervezése például nehezen indult, mert rengeteg ötletünk volt, sok moodboard és gyűjtés készült. Végül nagyon le kellett szűkítenünk. De legalább maradtak még ötleteink a következőkre is.

A BEBI mellett illusztrátorként dolgozom ezért sokszor nehéz megállni, hogy ne vigyem túlzásba a színeket vagy a részleteket, sokszor egyszerűsítenem kell, mert ruhaanyagban gondolkodni egészen más. Nehéz megtalálni azt az arany középutat, ami még önazonos, de mégis olyan, ami sok mindenkinek tetszik, de rajta vagyok a dolgon.

Bori: A mostani kollekció esetében már elég hamar megvolt a formavilág, viszont a színek nem.Végül azért lett fekete-fehér, mert már annyira elegünk lett abból, hogy nem tudjuk eldönteni, melyik szín legyen.

Dóra: …és a legjobb döntésnek bizonyult!

Bori: Igen, csak most egy kicsit úgy jellemzik a márkát, hogy ez egy „fekete-fehér” márka, szeretnénk ebből kitörni. Először felmértük, hogy mi az, amire van igény. Többen kérdezik, hogy lesznek-e színek, ezért is gondolkodtunk így a tervezésnél.

Dóra: Emellett szeretnénk egyre fenntarthatóbbak is lenni. Ez eleinte nehéz volt, hisz anyagilag is nehézkes mindent megfinanszírozni, másrészt itthon még nincs annyira sok lehetőség az anyagbeszerzés szempontjából. Nekünk nagyon fontos, hogy minden Magyarországon készüljön. A kezdetekkor sok nehézségbe ütköztünk ezzel kapcsolatban, de mi is folyamatosan fejlődünk, és talán a megnövekedett igény miatt egyre több lesz itthon is a lehetőség.

Külön varrónőtök van, vagy hogyan oldjátok meg a kivitelezést?
Bori: Igen, egy varrónővel dolgozunk együtt, akit már régebb óta ismerek. Már az első skicctől kezdve végigkövette a folyamatokat. Rengeteg prototípust csináltunk együtt, én is varrtam, ő is varrt. Több hónap volt mire ez összeállt.

Dóra: Fontos volt, hogy ne olyan helyen történjen a kivitelezés, ahol sorozatgyártásban több márkának dolgoznak. Mi jelenleg bele tudunk látni minden munkafolyamatba, ki tudjuk kérni a varrónőnk véleményét. Nagyon örülünk annak, hogy ilyen jó a közös munka, ritka az ilyesmi.

A kollekció is ezt tükrözi, nagyon különleges a márka, és igazán szerethető! Miért pont a loungewear irányt céloztátok meg?
Bori: Kellett valami, ami különlegessé tesz minket. Ha bővítjük a palettát, akkor is inkább a homeware irány felé mennénk.

Dóra: Ugyan loungewear termékeket tervezünk, de ugyanakkor mindenkit buzdítunk arra, hogy vegye fel az utcára is a ruháinkat. Próbálunk kitörni az „utcára pólót és farmert kell hordani” koncepcióból, hiszen lehet kényelmesen is öltözködni.

Bori: A legszigorúbb karantén időszak alatt fogalmazódott meg bennünk a saját márka indítása. Úgy gondoltuk, hogy az otthon töltött idő alatt nem csak a mi igényeink változtak meg arra, hogy kényelmesebben öltözködjünk, hanem másoké is, és ez így is lett.

Az, hogy mintákkal szeretnénk dolgozni, sohasem volt kérdés. Az egyszerű szabású, kényelmes loungewear termékek egyedi mintákkal való kombinálása tűnt erre a legjobb megoldásnak, hiszen nem nagyon találkoztunk ilyesmivel.

Mit tanácsolnátok azoknak, akik most akarnak belekezdeni a márkaépítésbe/egy új márka elindításába?
Dóra: Talán a legfontosabb, amit megtanultunk ezalatt az egy év alatt, hogy egyáltalán nem ciki kérdezni, tanácsot kérni. Rengeteg dolgot tanulhatunk egymástól, illetve különböző élethelyzetekből, érdemes minél inkább befogadóbban állni mindehhez. Ugyanakkor fontos reális célokat kitűzni és megtalálni azt a célközönséget, akiknek a termékünket szánjuk, és a kifejezetten hozzájuk szólni. Olyan úgysem lesz, hogy valami mindenkinek tetszik, éppen ezért ez nem is kell, hogy szempont legyen.

Szerző: Vékony Anna

BEBI Loungewear ruhákat itt tudtok rendelni, és hogy véletlenül se maradjatok le a legújabb kollekcióról, Facebook oldalukon és Instagram-on is érdemes őket követni!

Previous
Previous

„Szeretem a hagyományos dolgokat modern szabászati megoldásokkal ötvözni” – interjú Klein Vanda textiltervező hallgatóval

Next
Next

„Nem biztos, hogy az a legfontosabb kérdés, jó irányba haladunk-e” – Nagy Tamás Máté formatervezővel beszélgettünk